Chiar ni-e teamă de dumnezeul altuia?

Banner Film Experience

aqui ahora - interrasialBăiatul de la care cumpăr verdeţuri şi fructe e egiptean, musulman, s-a însurat de curând şi mi-arată pe telefon poze cu soţia şi cu nişte nepoţei. Atentatele din Egipt au gonit turiştii iar ei, oamenii de rând, au emigrat unde au văzut cu ochii.

Glumim, râdem, m-a ajutat să-mi găsesc o bicicletă uzată, dar bună, asta după ce un hoţ, probabil creştin, mi-o furase pe cea de dinainte.

Princess e o fetiţă de vreo 4 ani, din Nigeria; părul e strâns în zeci de codiţe cu funde colorate, micuţe, iar zâmbetul ei luminează. Părinţii ei, mereu alături, mereu de mână, îşi duc copilul la grădiniţă şi se minunează că lumea asta e atât de frumoasă şi că noi, cei care locuim aici dintotdeauna, nu ne dăm seama.

Nu ştiu de ce religie sunt, nici nu contează, când se-ntâmplă să-i întâlnesc ne salutăm şi râdem, nu e nevoie de mai mult. Odată am luat-o pe Princess de mânuţă şi-am intrat într-un magazin micuţ, plin de caramele și am invitat-o să aleagă ce vrea. A ales doar o bombonică. Degeaba am insistat, atât voia, nu mai mult. Nu e genul de copil care bate din picior că vrea luna de pe cer.

O bomboană îi e destul.

Ling e un băiat chinez, nici nu-s sigură că îl cheamă aşa, înţeleg greu ce-mi spune şi reţin şi mai greu. Vinde marfă într-un magazin oarecare, ascultă mereu muzică la telefon şi devine vigilent când îi intră români în grup în magazin: ăştia îi fură ciorapii din raft sau se-mbracă cu lucruri în cabina de probă şi ies fără să plătească. Azi mi-a spus că-n chineză la “bunică” se spune “nai nai”. Habar n-am în ce crede.

Probabil că-n dragoste, îl văd mereu cum surâde în timp ce scrie mesaje cuiva.

În cartierul în care muncesc sunt emigranţi din toată lumea: nişte pakistanezi vând telefoane şi aparatură pentru computer, în colţ e un magazin alimentar “Africa” care expune spre vânzare nişte legume ciudate şi condimente specifice, florăreasa, care face nişte aranjamente florale de mai mare dragul, e româncă. Elisabeta, care face curat prin blocuri, e albaneză

Niciodată nimeni nu vorbeşte despre Dumnezeul său. Fiecare cu ale lui, în bună pace şi respect, cu zâmbete şi fără priviri ciudate.

Ah, cât pe ce să uit: numai românii care se-mbată aproape zilnic în faţa magazinului mai pomenesc câte ceva despre divinitate, dar asta când se-njură unul pe altul.

La o ţuică se transformă în apărători ai credinţei.

Atacă, fac comentarii răutăcioase, se revoltă împotriva celor care nu le seamănă.

Între timp,  zâmbetul lui Princess e răsplată pentru orice Creator.

Articol scris de Liliana Angheluță / Sursa foto : D’alessio Nicola


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

4 Responses

  1. ghelbere elena says:

    Dumnezeu e acelasi si pentru ortodocsi, si pentru catolici, si pentru mulsulmani, si pentru negri, si pentru albi. Noi cei cu suflet mic facem diferenta. Ce importanta are daca unul se inchina la Alah si altul la Dumnezeu? Ce importanta are ca fetita mea e alba si a ta neagra? Nu toti suntem oameni, fiinte care respiram acelasi aer, care trecem prin aceleasi probleme?

  2. Goleanu Anisoara says:

    Princess e un exemplu de modestie si frumusete.Putem trai laolalta, indiferent de natie, culoare a pielii, religie,varsta, daca stim sa pretuim ceea ce conteaza cu adevarat.Si totusi,exista in lume tot felul de conflicte ,din tot felul de motive,reale sau inventate. Putem totusi, sa fim toleranti,dincolo de diferentele dintre noi. Toti iubim viata, copiii,florile…Oare, nu-i suficient sa ne intelegem si sa traim in aceeasi comunitate fara sa ajungem la conflicte? Eu cred ca DA!

  3. (Puiu) Barbalata Mirela says:

    Nu are importanta religia. Fiecare cu treaba sa. Din pacate, uitam sa ne respectam intre noi. Uitam sa ne respectam pe noi insine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + thirteen =