-Dumneavoastră, domnule, ar trebui să fiți fericit și să aveți un zâmbet imens…
-Eu?! De ce ziceți asta?! se arată mirat pacientul culcat pe pat de așa o enormitate.
-Pentru că ați supraviețuit unui accident vascular cerebral, aveți o soție care vă iubește și așteaptă răbdătoare să vă terminați tratamentul și pentru că nepoțelul pe care mi l-ați arătat ieri pe telefon abia așteaptă să ieșiți iar în parc, împreună…
Omul cade pe gânduri și în doar câteva minute își schimbă complet starea de spirit. La ieșirea din cabinet un zâmbet îi luminează fața, iar vocea nu mai este imprecisă. Este aceeași persoană care în urmă cu 50 de minute a intrat posomorât și abătut la tratament. Soția îi mulțumește asistentei din priviri și-și sprijină soțul să meargă spre lift.
Este unul dintre dialogurile des purtate la secția de recuperare a Centrului Medical Neolife. Doctorul Alina Avram, medicul specialist în recuperare medicală medicină fizică și balneologie spune că doi sunt factorii cei mai importanți care ajută la recuperarea și reintegrarea socială a pacientului care a suferit un AVC.
Aceștia sunt: suportul familiei și găsirea motivației pacientului de a se bucura din nou de viață.
Am avut pacienți de 90 de ani care s-au recuperat!
Alina Avram afirmă că AVC-ul a devenit a treia cauza de mortalitate din lume și că boala atacă chiar și la vârste tinere din cauza stilului de viață actual:
Avem mulți pacienți sub 40 de ani! Din fericire șansele lor de recuperare sunt mai mari, deoarece materialul biologic e mai bun. Chiar dacă accidentul vascular a fost semnificativ, ei își pot reveni foarte bine și pot relua toate activitățile și responsabilitățile anterioare.
Am avut și pacienți de peste 90 de ani care deși au suferit un atac cerebral la o vârstă atât de înaintată, au reușit să se recupereze și să mai trăiască ani buni după aceea – completează optimist interlocutoarea noastră și adaugă:
În urma unui AVC pacientul poate rămâne cu pareza unei jumătăți de corp, în funcție de cât de mare a fost aria de proiecție pe creier și dacă a fost ischemic sau hemoragic. Contează de asemenea, vârsta la care s-a întâmplat, dacă are sau nu diabet, cardiopatie sau boală renală.
Situația trebuie tratată cu maximă implicare atât de către pacient cât și de familia sa. Statisticile arată că din cei peste 65.000 de pacienți care suferă anual un AVC cam o treime rămân cu diferite grade de dizabilitate.
În primele șase luni recuperarea este crucială!
Accentuez în mod deosebit că cea mai importantă perioadă de recuperare post-accident are loc în primul an! În primele 6 luni cel puțin, tratamentul recuperator este crucial și trebuie făcut sub supraveghere directă, bolnavul fiind foarte vulnerabil, pledează medicul specialist.
La Centrul Medical Neolife, pacienții care au suferit un accident vascular cerebral sunt ajutați și susținuți printr-un program complet de îngrijire. Alina Avram ne explică:
Când pacientul se prezintă la noi,după ce i-a fost prescrisă o schemă de tratament de către medicul neurolog, în funcție de fiecare caz în parte, împreună cu psihologul, psihiatrul și alți specialiști, stabilim abordarea medicală cea mai adecvată. Uneori este nevoie de tratament antidepresiv. Consilierea psihologică ajută enorm în a găsi motivația de a lupta pentru el însuși și pentru a fi alături de familie, al cărei rol este extrem de important. Îl îndrumăm în primul rând să-și trateze bolile de bază care au generat AVC-ul, fie că a fost vorba de hipertensiune arterială, obezitate, dislipidemie, boală cardiacă, diabet sau de toate laolaltă, uneori fiind vorba de un cumul periculos de patologii.
Recuperarea se referă la proceduri de kinetoterapie în cadrul cărora bolnavul este ajutat să-și reia capacitatea de a-și folosi membrele. Tonifierea musculară și reducerea gradului de invaliditate sunt principalele obiective. Odată ce le învață la clinică trebuie continuate și acasă permanent. Masajul și celelalte proceduri fizicale prescrise personalizat, ajută, de asemenea, la refacerea pacientului.
Foarte important de reținut!
Dacă suspectați că cineva din imediata apropiere a suferit un accident vascular cerebral – printre simptome fiind fața asimetrică, dificultăți bruște de vorbire, amnezii, amorțeli sau furnicături ale unui membru, acționați rapid!
Cu cât se intervine mai repede – medicamentos sau chirurgical, după caz – cu atât pot fi prevenite atacurile ulterioare care pot genera leziuni permanente sau chiar moartea.
Cum pot beneficia pacienții de excelentul tratament de la Centrul Medical Neolife?
Pacienții pot avea acces complet gratuit la tratament în baza trimiterii de la medicul de familie sau de la medicul specialist. De asemenea, pot plăti direct la sediul clinicii procedurile prescrise de către specialist.
Pentru detalii, consiliere sau ghidare, puteți suna la call center 021 9230 sau prezentați-vă la sediul Centrului Medical Neolife din Bd. Ficusului nr. 40, București.
Articol scris de Adriana Caranfil