Cine mai apucă pensie?

Banner Film Experience

Muncim de-o viaţă, da!

Şi spunem mereu sau gândim că atunci când vom ieşi la pensie vom face şi vom drege!

Că vom avea timp să citim mai mult, că vom trăi aşa, fără ceas deşteptător şi fără şef!

Liberi şi sănătoşi!

Care pensie? O vom avea oare?

În 1967 a fost interzis avortul, printr-un decret care urmărea creşterea natalităţii. Începând deja din 1968 numărul de copii veniţi pe lume a fost de trei ori mai mare decât în anii precedenţi. În următorii 20 de ani România a crescut demografic, ajungând până la 23 milioane de locuitori.

Acum suntem 19.

E sărăcie, avorturile sunt multe şi copiii care se nasc, puţini.

Cuplurile tinere, cei născuţi în preajma revoluţiei sau imediat după nu au curaj să aducă pe lume copii; de abia se descurcă ei, un sfert din populaţie trăiesc de azi pe mâine.

Se preconizează că peste ceva timp, prin 2030, atunci când “decreţeii”, cum au fost numiţi copiii ce s-au născut după decretul lui Ceauşescu, vor ieşi la pensie, acea pensie ia-o de unde nu-i!

Pentru că natalitatea continuă să scadă, mortalitatea să crească şi emigraţia să sporească!

Va fi nevoie de un procent important de tineri care muncesc pentru a asigura fondul de pensii.

Dar România îmbătrâneşte pe zi ce trece.

La acea dată, care nu-i chiar atât de departe, vor fi 10 milioane de bătrâni şi doar câteva de tineri.

Ce e de făcut?

Bunăstarea poporului nu a fost pe lista de activităţi a politicienilor noştri de până acum.

Poate de acum încolo, dar ar trebui să se grăbească!

Copiii, da, se nasc, dar sunt puţini!

Şi e păcat! Pentru sufletele lor şi viaţă netrăită, dar şi pentru România, care se vede deja singură, cu toiag în mână, fără sprijin şi fără zâmbet.

Se spune că cine n-are bătrâni, să-i cumpere!

Pe noi nu va da nimeni nici un leu! De unde?

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

11 Responses

 1. barbalata (puiu) mirela says:

  O realitate trista. De multi ani se stie asta dar nimeni nu a facut nimic. Sumbru. Uneori nici nu vreau sa ma gandesc dar realitatea te loveste, zi de zi.

 2. nastase gabriela says:

  nu mai apucam noi pensie :)))) cotizam la greu dar….

 3. Rodica Granpier says:

  Sa ne mai gandim la asta? Putini dintre noi vom mai ajunge la pensie 🙁

 4. Aghinitei Maria says:

  Cu totii ne gandim ca atunci cand vom fi la pensie, avand atat timp liber, practic intrun concediu nelimitat, vom face excursii multeeeeee si variate, dar sanatatea si b din ce ianiin ce mai putini , ne vor tai elanul. Ca sa nu mai vorbim de sumbra perspectiva pt. viitorul “decreteiilor”! Dar nu numai pt. pensie e sumbra perspectiva, ci si pt. servici, caci nu se mai fac angajari si pt. a supravietui in conditiile create de hapsanii conducatori din 1990 si pana astazi !

 5. Goleanu Anisoara says:

  Toti sparam sa apucam pensia,dar daca situatia financiara a tarii nu o va permite, intrebarea este chiar buna. Depinde de noi cum ne vom asigura ziua de maine.

 6. Aghinitei Maria says:

  Sumbra perspectiva pt. decretei, in privinta pensiei. Dar nu numai asta este trist , ci si perspectiva de supravietuire a tuturor, caci nu se intrevede nici o raza de speranta pt. un trai mai bun !

 7. Aghinitei Maria says:

  Da sumbra perspectiva pt. viitorul “decreteiilor! Dar nu numai pt. pensie e sumbra perspectiva, ci si pt. servici, caci nu se mai fac angajari si pt. a supravietui in conditiile create de hapsanii conducatori din 1990 si pana astazi ! 🙁

 8. Rodica Granpier says:

  Felicitari Liliana Angheluta pentru acest articol…este realitatea cruda in care ne aflam….Dumnezeu sa ne binecuvanteze!

 9. Asta cam asa este, din pacate cred ca in aceasta situatie vom trai si… vom vedea caci orice plan pe termen lung va fi naruit de dragii nostri alesi .

 10. Agache Lucica says:

  Asa este muncim de-o viata,cu gandul la pensie daca o mai prindem.Ne facem planuri gandindu-ne la o viata traita dupa bunul plac fara sefi ,fara sunetul ceasului desteptator,dar cu ce bani ne vom rasfata daca pensiile sunt asa cum sunt.Pana acum parlamentarii nu s-au prea gandit la batrani si la pensiile lor,sa speram ca deacum o sa fie mai bine.
  La noi in tara natalitatea continua sa scada,se nasc putini copii,,mortalitatea creste iar numarul emigrantilor sporeste.Daca tineretul pleaca in strainatate,aici neavand cine sa lucreze,nu este de unde sa se asigure bani pentru fondul de pensii.Romania se vede singura fara sprijin si fara zambet.Sa fie totusi cineva care sa se gandeasca si la batrani-bine spus-,,Cine nu are batrani sa-i cumpere-noi avem dar trebuie sa-i pretuim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 7 =