City break la Salonic – o metropolă cu nerv și farmec

Banner Film Experience

vedere generala salonicSalonicul este o destinație turistică aflată la aproximativ o oră și jumătate de mers cu avionul de la București, deci poate fi alegerea perfectă pentru un city-break în care să ai de toate: cultură, istorie, prilej de meditație religioasă, mâncare excelentă și distracție.

Suleiman Magnificul însuși a lăsat o urmă în acest furnicar de oras, dar nu e singurul. Cleopatra, Cicero și Alexandru Macedon l-au traversat în moment istorice diferite, dar cel mai celebru vizitator al său a fost misionarul Pavel din Tars. Vizionarismul său avea să transforme creștinismul și să-l consacre ca o religie a iubirii. Dacă el n-ar fi spus DACĂ DRAGOSTE NU AM, NIMIC NU SUNT, alta avea să fie soarta acestei religii universale.

Dacă ajungi la Salonic cu masina, las-o la hotel și vizitează orașul pe jos. Vei evita astfel să înjuri românește mașinile de aprovizionare care livrează mărfurile pentru magazinele stradale. Nesimțitoare la coada lungă de șoferi isterici formată în spatele lor, acestea fac traficul imposibil și-ți pun nervii la grea încercare. Nu lăsa acest lucru să-ți strice cheful. Du-te în centrul orașului și bea o cafea la una dintre nenumăratele taverne deschise, practic, la orice oră. O sa simți o invidie îndreptățită la adresa grecilor de toate vârstele, care sporovăiesc cu orele pe la taverne, de parcă de parcă ar fi într-o vacanță continuă. De fapt, acesta este savoir-vivre-ul grecesc! Spiritul lor este deschis plăcerilor, dansului și muzicii, ca și când aceastea ar fi unicele lucruri care dau sens vieții. Și cine poate să-i contrazică, mă rog?

Vizitează Turnul Alb, situat pe faleză și Rotonda, o construcție sobră și extrem de vizibilă, care a fost, rând pe rând, biserică, catedrală și moschee.
Mormintele Regale din Vergina, înscrise de UNESCO în catalogul Monumentelor Moștenirii Universale, reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din întreaga Grecie. Aici se află un muzeu cu relicve, dar și vestigii arheologice importante, precum Teatrul Antic și Templul lui Efklia.

Unul dintre cele mai importante obiective vizitate de creștinii de pretutindeni este Biserica Sfântului Dimitrie, sărbătorit în România pe 26 octombrie. Biserica aceasta, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988, s-a născut într-o epocă de glorie, când Tesalonicul era al doilea mare oraș din Imperiul Bizantin. O sumedenie de obiecte vechi pot fi admirate la muzeul din cripta subterană a bisericii.

Gastronomie și delicatese

Băutura tradițională este ouzo, un digestiv din alcool distilat la care se adaugă 15 mirodenii mediteraneene. Coriandrul, dar mai ales anasonul, prin macerare și prelucrare, dau gustul aromat și special al acestei băuturi.

Înghețata din iaurtul local nu trebuie ratată cu nici un chip, după cum ar fi rușinos să ignori baclavalele și cataifurile însiropate deșănțat, care-ți fac cu ochiul din vitrinele cochetelor cofetării. Am fost ispitită precum Ulisse de sirene, să intru mai des decât mi-aș fi dorit în aceste locuri de pierzanie, dar spre deosebire de el, eu chiar reușeam să dezleg lanțurile…

Bucătăria grecească este una dintre preferatele mele deoarece, mediteraneeană fiind, conține pește, fructe de mare și multe legume. Am mâncat souvlaki, o variantă de fast food grecesc. Bucățile de carne marinată se îmbălsămează cu mirodenii, se prăjesc în ulei încins și sunt puse cu orez într-o lipie peste care se așează o scufie de tzatziki. Interesant este și biftecul cu brânză veche în interior, copt la grătar și servit fierbinte. Mi-au plăcut sărmăluțele din orez cu foi de viță, fragede de se topesc în gură și musacaua din carne de vită, ambele servite la aperitiv. Salata grecească cu castraveți, roșii, brânză feta și ulei de măsline presat la rece, este de găsitvîn absolut orice tavernă, la un preț modest.

Dacă iubești peștii și fructele de mare, mergi la psarotaverna – restaurante pescărești – în care vei găsi calmari, scoici preparate în multe feluri, inclusiv sub forma unor supe onctuoase cu multă brânză, caracatița la grătar ori gavros – pești mici cu catofi prăjiți.

Shopping, suveniruri și locuri de distracție

Dacă ești cu copii la Salonic, după ce ai obosit să vizitezi obiective turistice, du-i la Magic Park. Este cel mai mare din Grecia și cât se dau ei în toboganele și roțile amețitoare, ai timp să-ți tragi sufletul sau să savurezi o cafea grecească și o prăjitură.

Aveți grijă când cumpărați suveniruri, căci grecii nu se sfiesc să profite de inocența turiștilor. Daca nu vei reuși să negociezi suficient de convingător prin semne, mai bine renunță și cumpără-le direct din magazinele de profil care au și obiecte frumoase de artă locală.

În centrul Salonicului există sute de magazine, boutiquri cu mărfuri amestecate și multe magazine de bijuterii. Am avut surpriza să constat că nu poți intra decât după ce proprietarul desface sisteme complicate de siguranță. Un asemenea mod de a face comerț mă irită și în mod normal aș fi plecat, dar curiozitatea a învins. Am vrut să văd ce valori aveau să justifice o atare politică față de clienți. Am ieșit bombănind, căci bijuteriile – printre care multe gablonțuri (!) – în ciuda faptului că erau la limita kitsch-ului, erau securizate în sipete de sticlă închise cu lacăt și afișau prețuri exorbitante.

Viața de noapte este la ea acasă, oriunde in Grecia, deci și la Salonic. De fapt, grecii îți lasă impresia că-și petrec întreaga viață prin taverne. Sunt pe stradă, la micile resturante cu mese afară încă de la cafeaua matinală și tot afară își iau prânzul, indiferent de vârstă și preocupări. Petrec până dimineața, chiar dacă a doua zi merg la serviciu, fapt de neînțeles, dar care face parte din felul de a fi al acestui popor. Dacă vrei să cunoști spiritul artistic tradițional, mergi la un club bouzoukia unde se cântă și se dansează până în zori.

Salonicul este un oraș extem de animat, cu o personalitate bine conturată și cu mult nerv. Ești nevoit să mergi umăr la umăr cu cetele de turiști și localnici ce se revarsă de pretutindeni, într-o atmosferă de vacarm. Vei înțelege repede că acesta este farmecul locului, te vei integra și vei fi fericit să strângi numai amintiri plăcute.


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

15 Responses

 1. Rodica Granpier says:

  Salonic este genul de oraş care îţi creează senzaţia că aici s-a condensat întreaga cultură a ţării, pornind de la specificul său multicultural inconfundabil, până la mâncarea delicioasă cu influenţe turceşti şi mediteraneene,sau la distracţia pâna în zori, ori la vestigiile trecutului.

 2. Aghinitei Maria says:

  Ca sa vizitezi Salonic nu-ti trebuie masina, poti sa-l vizitez per pedis. Salonicul este o metropola cu mult farmec. Aici trebuie sa vizitam : Turnul Alb, Rotuna, Morrmintel Regal(inscrise de UNESCU in Monumentele Mostenirii Universale) si Biserica Sfantul Dimitrie.
  Gastonomia mediteraneeana este fsanataosa si delicioasa.
  Merita sa avem o vacanta aici!

 3. Agache Lucica says:

  In aceaste descriere se spune despre Salonic ca este o metropola cu nerv si farmec.Aici simti cu adevarat gustul mancarii grecesti si a bauturilor traditionale.Restaurante pescaresti in care gasesti calmari si pesti preparati in multe feluri,chiar sub forma unor supe cu multa branza foarte gustoasa si fructe de mare.
  Turistii raman incantati de tot ce le iese in cale.Chiar daca suvenirurile pe care le cumpara au preturi mari,raman fericiti cu gandul ca se vor mai intoarce oricand cu placere de a vizita acele locuri.

 4. Aghinitei Maria says:

  Salonicul este o metropola cu mult farmec. Am aflat din articol ca aici trebuie sa vizitam : Turnul Alb, Rotuna, Morrmintel Regal(inscrise de UNESCU in Monumentele Mostenirii Universale) si Biserica Sfantul Dimitrie.
  Gastonomia mediteraneeana este fsanataosa si delicioasa.
  Meritya sa avem o vacanta aici!

 5. Goleanu Anisoara says:

  La Salonic nu-ti trebuie masina,mergi pe jos.Mergi la pas si vei fi uimit cate poti vedea intr-un singur loc:istorie, produse traditionale, locuri de distractie.Nici nu e prea departe de Romania si poti sa te incumeti sa vizitezi acest obiectiv fara regrete.Doar cu interes, curiozitate, placere.

 6. Agache Lucica says:

  Salonicul poate fi o alegere perfecta pentru un city-break in care sa ai cultura,istorie,distractie,prilej de meditatie religioasa si mancare excelenta.La greci spiritul lor este deschis placerilor,dansului,muzicii,toate acestea dandu-le sens vietii.Sunt locuri minunate de vizitat,cum ar fi Turnul Alb si Rotonda,Mormintele Regale.Biserica Sfantul Dimitrie ,sarbatorit si in Romania pe 26 Octombrie,face parte din Patrimoniul UNESCO din 1988.
  Gastronomia cu delicatesele ei le gasesti la orice taverna ,la preturi accesibile.Toate acestea aduc farmec locului facand o placere deosebita miilor de turisti dornici de o vacanta de vis.

 7. kamy kamytza says:

  Cel mai bun loc pentru a-ţi începe plimbarea prin Salonic este în zona citadelei, în aşa-numita Kastra.

 8. suzana suzy says:

  Salonic este genul de oraş care îţi creează senzaţia că aici s-a condensat întreaga cultură a ţării, pornind de la specificul său multicultural inconfundabil, până la mâncarea delicioasă cu influenţe turceşti şi mediteraneene,sau la distracţia pâna în zori, ori la vestigiile trecutului.

 9. suzana suzy says:

  Salonicul este un oraş extem de animat, cu o personalitate bine conturată şi cu mult nerv . Cat despre gastronomie salata grecească cu castraveţi, roşii, brânză feta şi ulei de măsline presat la rece, este de găsit în absolut orice tavernă, la un preţ modest. Multumesc pentru articolul care ma informat in totalitate de farmecul acestui loc superb !

 10. Tolea nicoleta says:

  Turnul Alb a fost ridicat pe Dealul Straja, la 59 de metri depărtare de zidurile cetăţii şi la 30 de metri mai sus faţă de acestea, fiind cel mai înalt punct de fortificare din oraş

 11. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un loc superb! mi-ar place sa am ocazia de a-l putea vizita.

 12. Lamiita Durac says:

  Stiu ca e o destinatie frecventa de vacante si acum inteleg mult mai bine de ce .

 13. spuma says:

  imi place articolul pt calatori macar cu gindul

 14. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  Absolut minunata descrierea bucatariei grecesti, acolo unde simti cu adevarat gustul mancarii pe care ei il pastreaza cu sfintenie, fara sa-l europenizeze la fel ca noi.

 15. Moldoveanu Anisoara says:

  Un articol foarte frumos, o sa-l recitesc inainte de a vizita Salonicul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × one =