Toamna, tarabele din piaţă sunt pline de ghebe, grămezi maronii, de-abia culese de cei care se pricep unde să le găsească. De regulă cresc în pădure, în jurul vechilor buturugi rămase în pământ, sau în apropierea acestora, le place solul care conţine aşchii de lemn sau rumeguş.
De ce este bine să consumăm ghebe?
Ghebele, ca şi toate celelalte ciuperci, conţin foarte multe fibre care acţionează asupra tranzitului intestinal, curăţă depunerile şi învigorează digestia.
Conţin foarte puţine calorii, de aceea sunt indicate persoanelor care vor să slăbească, 100 grame de ciuperci au 35 de calorii, comparativ cu 100 grame de carne care conţin 340 calorii. O mare diferenţă, nu-i aşa?
Datorită proteinelor, ciupercilor li se mai spune şi “carnea pământului”, produc rapid stare de saţietate şi pot fi gătite în multe moduri.
Şi, cum natura le-a gândit pe toate, nu degeaba ciupercile apar toamna.
Ne pregătesc pentru perioada rece a anului, deoarece conţin antioxidanţi care întăresc sistemul imunitar, luptă împotriva infecţiilor şi chiar împotriva celulelor canceroase.
Ghebele au un conţinut ridicat de vitamine B1, B2, B3, B6 şi sunt printre puţinele specii care conţin şi vitamina D găsită, în mod normal, doar în produse de origine animală. De aceea, ghebele sunt tonice, înlătură starea de oboseală şi combat asteniile.
De asemenea, sunt bogate în săruri minerale, în potasiu, zinc, seleniu, fosfor şi fier, fiecare dintre ele aducând un aport important sănătăţii. Zincul luptă împotriva stărilor depresive şi îndepărtează stresul, potasiul şi seleniul protejează inima şi întregul sistem circulator.
Ciupercile conţin şi acetilglucozamina, o substanţă care protejează celulele bolnave şi le dă posibilitatea de a se vindeca. Uşoare pentru aparatul digestiv în comparaţie cu alte alimente, ciupercile satură şi se digeră rapid.
Precauții la consumul de ciuperci de pădure/ghebe
Atenţie, ghebele nu pot fi consumate proaspete, precum ciupercile champignon, de exemplu, ci doar fierte cel puţin 20 de minute! De aceea, dacă aţi hotărât să le mâncaţi cu usturoi sau să pregătiţi zacuscă, asiguraţi-vă să respectaţi acest timp de fierbere.
Se ştie că multe specii de ciuperci pot fi otrăvitoare şi că pot genera intoxicaţii periculoase care se manifestă prin dureri teribile de cap, vomă şi febră.
Nu le culegeţi singuri dacă nu le cunoaşteţi foarte bine, anumite ciuperci seamănă cu ghebele, dar sunt dăunătoare sănătăţii.
Articol scris de Iuliana Zamfir