Din Oceanul Pacific, a ieşit un peşte mic

Banner Film Experience

aquiahora-din oceanul pacificPe vremea aia nu pricepeam prea mult, doar miroseam…

Bunica gătea la o sobiţă cu plită şi mâncarea se înăbuşea încet şi fără zor. Cartofii, cu puţină ceapă, se aureau în tigăiţă şi parfumul ne aduna din grădină, de la joacă; mai făcea gulaş cu zdrenţe de ou bătut şi făină, m-aş fi uitat la nesfârşit cum se-nchegau firişoarele de hrană.

Şi, cum mama n-avea răbdare, bunica era singura care ne făcea clătite: cum le punea în farfurie, cum dispăreau! Pretextam că aia-i ruptă, că ailaltă-i cam brunetă şi, la sfârşit, când aveam burţile pline, o lăsam să umple restul cu gem de vişine.

Mi-amintesc că jucam cu ea “din Oceanul Pacific, a ieşit un peşte mic! Şi pe coada lui scria: te iubesc pe dum-nea-ta!” Ultima silabă cădea mereu pe pieptul ei, că ştiam cum să pornesc ca să cadă aşa.

Bunica cosea, făcea lenjerii de pat la comandă, mă punea uneori să-i ţin materialul de capete ca să taie frumos şi drept cu foarfeca, după măsură.

Atunci mirosea totul a pânză nouă, foşnitoare, pânză care n-a mai atins piele de om. Dintr-o cutie plină cu desene înviau flori, pitici şi ciupercuţe; cu hârtie indigo copia desenul şi apoi broda, cu aţă colorată şi inimă bună.

În timp ce cosea, mă-ntreba:

  • Pe care să ţi-o spun?
  • Pe aia cu turtiţa!

Aveam mereu răspunsul pregătit, povestea cu turtiţa moşului îmi plăcea cel mai mult.

Cred că de-atunci am rămas cu plăcerea de a asculta şi scrie despre oamenii simpli, nu despre vedete.

Mi-au plăcut mereu ţăranii, moşneguţii înţelepţi şi fetele harnice. Nu m-au interesat nici prinţii şi nici fasoanele.

Acum s-au schimbat vremurile, lumea aleargă de colo – colo, nu mai e timp nici de privit în sine, darămite-n jur. Vă place, desigur, să vă ştiţi copilul la un curs de vioară sau la unul de desen, îl înscrieţi şi-l duceţi peste tot, să fie deştept, educat. Sau poate vă place doar să-l ştiţi aproape, în camera alăturată, chiar dacă-şi strică ochii la ecranul calculatorului.

Ţineţi minte doar că tot bunicile ştiu să spună cele mai frumoase poveşti şi că vor dărui nepoţilor mult timp, cât n-au avut în tinereţe pentru voi.

Iar de la şcoala asta a lor, copiii n-ar trebui să lipsească, mai ales că nu rămâne deschisă o veşnicie.

Articol scris de Liliana Angheluță Sursa foto: ves.ro

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Barbalata (Puiu) Mirela says:

    Mare adevar. Este o vorba: cine nu are batrani sa-i cumpere.
    Bunica, Dumbezeu sa o ierte, era acolo. Langa mine. Nu i-am spus ca o iubeam. Am facut-o acum la mormantul ei. Din pacate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 − 6 =