Dulceaţa de nuci verzi – reţetă şi proprietăţi

Banner Film Experience

nuci-verzi-proprietatiEra un timp când musafirilor li se oferea dulceaţă servită frumos pe farfurioare, alături de un pahar cu apă rece. Urma cafeaua, dar dulceaţa era semn de preţuire şi eleganţă.

Am pierdut obiceiul? Cred că da, acum mâncăm direct din borcane, înfulecăm ce-o fi şi oaspeţi nu prea avem, ne-am însingurat.

Dar dacă am reîncepe să preparăm dulceţuri, să ne pregătim frumos cămara şi să ne invităm prietenii să guste? Gemurile şi dulceţurile cumpărate nu sunt nici pe departe la fel cu cele făcute în casă, au conservanţi şi multe sunt produse cu sirop din glucoză, nu cu zahăr.

Rețeta mea favorită de dulceaţă din nuci verzi

Mai toţi avem pe careva la ţară sau vedem pe marginea drumurilor nuci cu crengile până la pământ, de-abia aşteptând să fie băgaţi în seamă. La început, când voiam să fac dulceaţa asta, găseam numai reţete ciudate, complicate, trebuia apă de var. Bănuiesc că e bun şi aşa, nu contest, dar aveam eu un blocaj.

În final, am găsit o altă reţetă, am preparat dulceaţa de nuci foarte repede şi simplu şi nu vă mai spun că am şi mâncat-o în câteva zile.

Ingrediente:

  • 100 nuci verzi
  • 1 kg zahăr
  • 1 cană apă
  • 1 lămâie

Se curăţă nucile de coaja verde, folosind un cuţit şi mănuşi de bucătărie, altfel vi se pătează mâinile. Pe măsură ce le curăţaţi, le puneţi într-un vas cu apă rece în care aţi stors zeamă de lămâie, opreşte oxidarea nucilor, le menţine albe.nuci-verzi

Le lăsaţi acolo, în castron acoperit şi schimbaţi apa de 2 sau trei ori în cursul unei zile. Eu le-am lăsat mai puţin, doar câteva ore, că n-aveam timp prea mult şi a ieşit foarte bun oricum.

Pregătiţi la foc mic un sirop din zahăr şi cana de apă. Va fi legat când o picătură de sirop pusă pe marginea unei farfurii rămâne legată, ca o bobiţă, nu se dispersează ca un lichid.

În timp ce se face siropul opăriţi nucile, le lăsaţi cam 2 min, le scoateţi în apă rece şi le opăriţi din nou, după care le introduceți iar în apă rece. Nu vă speriaţi, durează mai mult să scriu decât să fac, merge totul foarte repede.

Când siropul este gata se adaugă nucile opărite împreună cu câteva feliuţe subţiri de lămâie şi vanilie după gust. Se lasă să mai fiarbă şi culegem toată spuma care se formează la suprafaţă.

Când e gata, punem nucile în borcane cu lingura şi presăm un pic, să intre mai multe, apoi completăm cu siropul care intră prin toate spaţiile goale. Se închid borcanele şi e bine să le punem cu gura în jos pentru a evita că se formează bacterii în spaţiul rămas liber între dulceaţă şi capac.

Când se răcesc, borcanele pot fi puse pe raft.

Nu vă mai spun că nucile verzi sunt foarte importante şi pentru sănătate, datorită conţinutului mare de vitamine şi săruri minerale.  Dulceaţa de nuci verzi, uşor de făcut şi bună pentru sănătatea noastră, va fi un bun pretext ca să ne chemăm prieteni cu care n-am mai avut demult timp să stăm de vorbă.

Articol scris de Laura Tismana


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Maria M says:

    Anul asta o sa incerc sa fac si eu o astfel de dulceata mai ales ca nu duc lipsa de materia prima. Am facut de prune, de soc, visine, cirese dar niciodata nu am incercat cu nucile verzi (cu greu scapam de negreala mainilor…..manusile nu imi ofera atata dexteritate ca mana libera) si sper sa reusesc sa obtin o bunatate de dulceata. Multumesc pentru reteta si informatiile utile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =