Fumatul și alcoolul, doi factori în legătură directă cu cancerul de laringe și faringe

Banner Film Experience

centrul-medical-neolife”Stilul de viață modern a permis introducerea pe scară largă a două obișnuințe cu consecințe dramatice pentru sănătate: fumatul și alcoolul. Ambele debutează ca atitudini sociale aproape obligatorii. Adolescenții dornici de a gusta cât mai repede din plăcerile vieții, dar și pentru a fi acceptați de grupul de prieteni le deprind de timpuriu.

Și cum nicotina ajunge în doar 5 secunde la creier și produce imediat o stare de satisfacție fizică și psihică resimțită ca o plăcere la îndemână, de aici și până la dependență drumul nu e prea lung.

Numai că atât țigara cât și consumul de alcool generează consecințe catastrofale pentru sănătate – ne lămurește dr. Elena Roxana Osiac, medic specialist ORL la Centrul Medical Neolife și ne explică:  cancerul faringo-laringian apare de obicei la vârste de peste 50 de ani, dar în ultimii ani s-a observat o scădere a vârstei de apariție a neoplaziilor maligne, în general, și deci și a celui faringian și laringian. Nu este neobișnuit ca persoane care se încadrează în decada de vârstă 20-30 de ani să fie diagnosticate cu una dintre cele două forme de cancer, din motivele arătate mai sus”, susține aceasta.

Din cauza celor doi factori de risc majori, fumatul și alcoolul, cancerul laringo-faringian este întâlnit mult mai frecvent la bărbați, raportul bărbați/femei fiind de aproximativ 4/1.

Care este legătura dintre această patologie și cei doi factori majori de risc este tema interviului alăturat, acordat site-ului de lifestyle AQUI AHORA de către dr. Elena Roxana Osiac, Centrul Medical Neolife:

 1. Unul dintre motivele pentru care cancerul, în general, produce un deznodământ fatal este acela că pacientul își ignoră simptomele și ajunge târziu la medic. Se întâmplă acest lucru și în cazul bolilor care interesează sfera ORL – adică urechi, nas, gât și organe învecinate?

Din păcate, da! În ciuda evoluției metodelor diagnostice și terapeutice de astăzi, cancerul, inclusiv cel din sfera ORL – numit și cancer de cap și gât – rămâne de multe ori o boală imprevizibilă, cu potențial fatal. Prezentarea din timp la medic și descoperirea acestuia în stadii incipiente, crește considerabil supraviețuirea si calitatea vieții pacientului.

 1. Ați spus că în cancerele cu localizare laringiană sau faringiană, unul din factorii favorizanți îl constituie fumatul asociat sau nu cu consumul cronic de băuturi alcoolice, în special spirtoase.

Da, așa este. Tabagismul şi consumul de alcool sunt principalii factori de risc în dezvoltarea cancerelor faringo-laringiene, iar combinația celor doi factori crește exponențial acest risc.

 1. Haideți să detaliem: câte țigări pe zi înseamnă prea mult?

În ceea ce privește cancerul laringian, riscul de a-l dezvolta crește cu perioada în care pacientul este fumător, dar și cu numărul de țigarete consumate zilnic. Studiile arată că un consum de mai mult de 25 bucăți/zi pentru o perioadă de 40 de ani, crește riscul de a dezvolta acest tip de cancer de 40 de ori! 

 1. De ce țigara este asociată nemijlocit cu cancerul laringelului și al faringelui?

Din cauza substanțelor carcinogene din fumul acesteia care trec prin aceste organe  spre plămâni și se absorb la acest nivel, precum și din cauza iritației locale permanente pe care fumul o dezvoltă pe mucoasele aparatului respirator superior.

 1. Contează vârsta la care pacientul deprinde acest obicei?

Desigur! Cu cât pacientul începe să fumeze la o vârstă mai fragedă, cu atât riscul de a dezvolta cancer faringo-laringian crește!

 1. În general, pacienții înțeleg importanța renunțării la acest obicei și se lasă imediat de fumat atunci când sunt diagnosticați cu cancer la acest nivel?

Da, cei mai mulți dintre ei o fac, și acest lucru are un efect pozitiv asupra evoluției ulterioare, în ceea ce privește șansa de vindecare și calitatea vieții.

 1. Cum acționează consumul cronic de băuturi alcoolice asupra acestor organe și cum este generat cancerul din acest motiv?

Interacțiunea dintre alcool și fumat crește riscul de dezvoltare a cancerului faringo–laringian prin faptul că alcoolul devine un solvent pentru substanțele carcinogene din țigarete și face ca mucoasa să fie mai permeabilă pentru acestea, precum și din cauza iritației locale.

 1. Din punctul de vedere al medicului specialist, ce cantitate de alcool este permisă și ne pune la adăpost de o patologie laringo-faringiană generată de acest factor?

Un consum constant de alcool –  30 g/zi, comparativ cu cei care nu consumă deloc alcool este statistic semnificativ asociat cu o creștere de dezvoltare a cancerelor de cap și gât.

100 ml de bere conțin 4-5 g alcool, 100 ml de vin conțin între 9 si 12 g alcool, iar 100 ml de vodcă conțin 40 g alcool.

 1. Care sunt șansele de tratare și vindecare dacă pacientul se prezintă încă de la primele stadii la medic?

Șansele de vindecare sunt considerabil mai mari daca pacientul se prezintă la medic de la primele simptome de boală,  iar vindecarea poate fi obținută în procente semnificativ mai mari.

 1. Care este prognosticul cancerelor de laringe și faringe dacă pacientul vine în stadiile 3 și 4 și care este evoluția bolii dacă este descoperită în stadiile 1, 2?

Prognosticul cancerului faringian și laringian diferă în funcție de localizarea acestuia. În ceea ce privește cancerul de laringe, supraviețuirea la 5 ani, așa cum se folosește în oncologie termenul de „ vindecare”, este diferită în funcție de etajul laringian în care a apărut neoplazia. Astfel, supraviețuirea la 5 ani a cancerului supraglotic  – etajul superior al laringelui, situat deasupra corzilor vocale – este de 59% în stadiul I, 59% în stadiul II, 53% în stadiul III și 34 % în stadiul IV.

În ceea ce privește cancerul glotic – de corzi vocale  – procentele sunt net superioare – 90% în stadiul I, 74 % în stadiul II, 56% în stadiul III și 44% in stadiul IV.

Etajul subglotic  – sub corzile vocale – 65 % în stadiul I, 56 % în stadiul II, 47 % în stadiul III și 32 % în stadiul IV.

Dacă ne referim la cancerul de hipofaringe, procentele sunt următoarele – 53% in stadiul I, 39% în stadiul II, 36 % în stadiul III și 24 % în stadiul IV.

 1. Ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze și să ne aducă la medicul specialist ORL?

În primul rând răgușeala pentru o perioadă mai mare 2-3 luni, dificultatea sau durerea la înghițire, otalgia reflexă și nu în ultimul rând apariția unor ganglioni laterocervicali.

 1. 12. Ce metode de investigație sunt folosite pentru depistarea cancerului din sfera ORL?

Examenul clinic care presupune bucofaringoscopia, rinoscopia anterioară și posterioară, laringoscopia indirecta, endoscopia în sfera ORL, investigațiile imagistice ce includ radiografia, CT, RMN si PET-CT,  și nu în ultimul rând biopsia piesei tumorale care este metoda certă de diagnostic a cancerului.

 1. Intervenția chirurgicală în sfera celor două organe afectează capacitatea pacientului de a vorbi?

Acest lucru depinde de stadiul în care pacientul este diagnosticat. Astfel, în stadiile incipiente se pot efectua intervenții chirurgicale parțiale în care, uneori, se poate păstra laringele, respectiv organul vorbirii. 

Pentru pacienții  diagnosticați în stadii avansate – III, IV și uneori și II, intervențiile chirurgicale sunt mult mai radicale și de multe ori necesită laringectomia, adică extirparea laringelui, iar pacientul rămâne fără corzi vocale. Ulterior se pot folosi metode adjuvante pentru utilizarea vocii, respectiv butoane fonatorii în care vocea devine faringiană sau/și laringofon. Astfel pacientul se poate exprima în continuare, iar faptul că nu mai vorbește ca înainte, nu trebuie să fie un impediment în alegerea terapiei corecte și curative  a acestei boli.”

Centrul Medical Neolife este axat pe tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice, inclusiv cele din sfera ORL

Cabinetul de ORL din cadrul Centrului Medical Neolife este dotat cu aparatură clasică, dar și modernă necesară în diagnosticarea acestor afecțiuni, incluzând endoscop și fibroscop, care permit vizualizarea video-fibroscopică a nasului și faringo-laringelui, ceea ce conferă capacitatea de a face o diagnosticare rapidă a tumorilor situate la acest nivel.

Clinica deține și cele mai moderne metode imagistice de diagnostic și urmărire terapeutică a pacienților oncologici – CT, RMN, PET-CT.

Dr. Elena Roxana Osiac te așteaptă la Centrul Medical Neolife pentru un control amănunțit în sfera ORL. Intră chiar acum pe www.neolife.ro și fă-ți o programare la call center 021 9230. Sediul clinicii se află în Bd. Ficusului 40, București.

Interviu realizat de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

 1. daca intr-adevar Guvernul ar face ceva util pentru fumatori poate ca nu ne-am mai lovi de atatea decese… dar cum oamenii trebuie sa se mai si imbolnaveasca si sa moara… nu o sa se intample asta prea curand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − 2 =