Gutuia, fructul cu 100 de proprietăți curative

Banner Film Experience

gutui-beneficiiNe luminează toamna şi ne parfumează cămările, iar bătrânii încă le mai pun la geam, cu grijă, pentru a arăta copiilor calea spre casă.

Gutuii – originari din nordul Iranului – s-au răspândit rapid în lume şi fructele lor mari, atrăgătoare, au început să fie consumate în scop terapeutic cu mii de ani în urmă. Gutuile erau folosite de greci şi de romani pentru a întări sistemul imunitar şi, într-adevăr, multitudinea vitaminelor prezente în aceste fructe are acest efect.

Gutuia, fructul cu 100 de proprietăți curative

O porţie de gutuie rasă conţine vitamina A, utilă pentru piele şi pentru creşterea părului, vitamina C – antioxidantă şi folositoare împotriva răcelilor de toamnă, vitamina B3, B6, acid folic – important în perioada sarcinii, vitamina K – utilă pentru o bună circulaţie a sângelui.

Dar gutuile conţin şi săruri minerale, potasiu, fier, magneziu şi fosfor, toate elemente de extraordinară importanţă pentru sănătatea noastră. Câteva feliuţe de gutuie mestecate dimineaţa întăresc gingiile şi asigură necesarul de săruri minerale.

Experţii au atribuit acestor fructe 100 de proprietăţi, una dintre cele mai importante fiind aceea că protejează împotriva accidentelor vasculare deoarece micşorează colesterolul.

Pectina gutuilor acţionează ca un balsam pentru intestine şi reuşeşte să amelioreze boli dificile de tratat precum pancreatita, având un rol protectiv asupra întregului aparat digestiv.

Este bine să introduceţi în alimentaţia copiilor care nu au poftă de mâncare o porţie de gutui rase, în amestec cu mere şi morcov, deoarece stimulează apetitul şi combate anemia, asigurând şi un plus de energie.Gutuia-fructul-cu-100-de-proprietati-curative

Vitamina B17 din gutui distruge celulele tumorale

Cercetătorul japonez Kanematsu Sugiura a descoperit că există o strânsă legătură între vitamina B17 din gutui şi distrugerea celulelor tumorale.

Până şi seminţele sunt deosebit de folositoare, fiind indicate în cazuri de tuberculoză și angini pectorale. De asemenea, combat tusea având un efect emolient.

Cum se poate consumă frecvent gutuia?

Având în vedere că e un fruct dur, aspru, cel mai bine e să adăugaţi gutuie rasă în salate, în acest fel putând fi consumată crudă.

Dacă preparăm gem sau compot, sunt parfumate şi plăcute la gust și pot fi folosite atât pentru micul dejun cât și pentru prăjituri.

Într-un articol viitor vă vom da rețeta unei mâncări de gutui.

Articol scris de Ioana Odobeșteanu


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × five =