Dintre foarte multele întrebări care vin la redacție secretariat@aquiahora.ro, o mare parte solicită sfaturile unor experți pentru o nutriție sănătoasă.
Cât este de sănătos cartoful? – a dorit să știe Andreea Buciută din Timișoara care iubește la nebunie această legumă pe care o preferă mai ales sub formă de cartofi prăjiți. Știe că gătiți astfel cartofii nu sunt un plus pentru sănătate și este gata să renunțe dacă reușim să-i oferim alternative sănătoase.
Ne-am adresat ing. chimist Ștefan Manea care iată ce ne-a răspuns:
Nu aș recomanda cartoful nici copiilor nici adulților!
”Eu nu aș recomandă niciodată nepoților mei aflați în perioada de creștere și dezvoltare să mănânce cartofi, după cum nu i-aș recomanda nici adulților!
În primul rând pentru că sunt dintre legumele ”hrănite” cu cele mai multe pesticide, categorie de substanțe care afectează creșterea copiilor și perturbă sistemul endocrin. Cartofii și mazărea se află în fruntea acestei liste! Pesticidele care practic se află peste tot sunt vinovate de la alergii și afectarea memoriei și până la diversele tipuri de cancer – tiroidă, colon, ficat, sân, prostată – punctează Ștefan Manea.
În al doilea rând pentru că în cartof se găsește solanină, o substanță cu acțiune toxică asupra organismului dacă este ingerată în cantități mari, de exemplu dacă această legumă este consumată în cantități semnificative, ca atunci când mănânci câte o farfurie cu cartofi prăjiți o dată la două-trei zile.
În mod special atunci când cartoful are tuberculi – acei mici muguri care apar pe suprafața lor – cantitatea de solanină se află la apogeu. Din acest motiv cartofii ar trebui depozitați la rece și întuneric, pentru că dacă stau la lumină se încarcă cu clorofilă. În sine această substanță nu este rea pentru că ajută cartoful să lupte cu dăunătorii, dar ingerată poate duce la dureri de cap, iritarea esofagului, diaree și chiar convulsii.
Cartoful dulce nu conține blamata solanină
Pentru cei care iubesc cartofii și nu sunt gata să renunțe la ei, recomand cartoful dulce care nu face parte din aceeași familie cu cartoful obișnuit și nici nu conține blamata solanină. În plus acesta oferă avantajul că poate fi preparat la fel ca și cel obișnuit, cunoscut de toată lumea, având o cantitate ridicată de substanțe necesare sănătății ochilor și acuității vizuale.
Un lucru aș mai vrea să subliniez – afirmă pe finalul interviului nostru cercetător Ștefan Manea – și anume că cel mai bine ar fi să consumăm cartoful fiert în coajă sau copt, ideal fiind ca acesta să provină din cultura organică dacă acest lucru este posibil!”
Ești interesat de alegeri sănătoase? Citește și articolul De ce nu pun țăranii sare-n mujdei publicat aici și De ce au devenit oamenii rezistenți la antibiotice publicat aici.
Articol scris de Laura Dumitrache