De ce nu pun țăranii sare-n mujdei?

Banner Film Experience

’’Deștept mai e poporul ăsta! În viața lui de zi cu zi, țăranul român s-a bazat pe o mulțime de intuiții, certificate astăzi de știință. Asta e inteligență curată!’’

Este remarca cercetătorului Ștefan Manea, care vine pe fondul unei discuții referitoare la capacitățile excepționale ale usturoiului, legumă de bază în bucătăria tradițională românească.

’’În usturoi există două substanțe aliina și alinoza despărțite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenția de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o dă mâncărurilor de carne și legume,  membrana de care vorbeam se sparge,  cele două substanțe interacționează și formează alicina.

Ei bine, această alicină este fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de boli, și recent s-a descoperit că și de cancer, mai ales de cancerul de plămâni, boală cu o evoluție rapidă și fatală. Dar pentru ca alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele și în loc să ne fie de ajutor, substanța formată atacă un alt grup de enzime din organismul nostru!’’– argumentează Ștefan Manea.

În același timp este indicat ca mujdeiul de usturoi să fie făcut cu un ulei de bună calitate, cum ar fi uleiul de măsline, substanțele din cele două alimente acționând sinergic.

’’În aceeași idee pe care o expuneam mai sus – continuă ing.chimist Ștefan Manea –  nici pe ceapă nu se pune sare! Cel mult se tăvălește bulbul rapid printr-o pânză subțire de sare și se mănâncă imediat, dar bine ar fi să se renunțe complet la asta’’ ne îndeamnă aceasta.

Te poți bucura de nenumărate proprietăți ale usturoiului – printre care prevenirea hipertensiunii, a diabetului, scăderea colesterolului rău, dizolvarea cheagurilor de sânge care generează infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale – dacă vei consuma cel puțin un cățel de usturoi zilnic, care poate avea între 2-4 grame.

Efectele se instalează după o cură de cel puțin trei luni.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

10 Responses

 1. Destept Maisunt says:

  “Efectele se instalează după o cură de cel puțin trei luni.” … timp in care poti muri 🙂

 2. Ionel says:

  Eu am luat pastile de alicina o lună și am ajuns la urgențe cu tensiunea foarte mică.Nu puteam sta in picioare așa eram de amețit. Mai ușor cu calitățile usturoiului. Nu e pentru oricine.

 3. silver20 says:

  cu sau fara sare in el mujdeiul este medicament pur pentru corpul uman

 4. Valeria says:

  Citit. Aflat cu bucurie lucruri noi. 🙂
  Felicitări pentru revistă!

 5. cristina says:

  Într-o sticlă din plastic se va face pastă fără nici-un praf de sare . Pune cățeii întregi și lovește sticla de o suprafață foarte dură cu cea mai mare putere !
  Succes !

 6. Alt Stefan says:

  As vrea sa-l vad pe stefan de mai sus cum piseaza el usturoiul cu niste cristale de sare. :)) Sau chiar cu un cub mai mare.

 7. stefan says:

  tocmai ca se pune sare in usturoi ca altfel nu se piseaza!

  • boris natalcenco says:

   Se vede ca sunteti specialist in pisarea usturoiului !!!!! Eu mai putin…pe cand eram copil , aveam un mojar din lemn si- l foloseam (fara sare); acum am un dispozitiv ce preseaza cateii de usturoi……. Tot fara sare,, asta pentru ca asa se face mujdeiul !!!!!!

  • ANA says:

   ideea de a nu pune sare viza sanatatea. daca tu, dupa o explicatie detaliata de jumatate de pagina, in care te invata de ce aceasta practica nu este benefica pentru corpul uman, esti preocupat ca nu face mujdeiul zeama sa impingi painea in ea, atunci baga mare!!

 8. Mihaela Tibirna says:

  vreau mai multe info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =