Lipsa de chef la români!

Banner Film Experience

romani-fara-atitudineNu, nu e vorba de cheful ăla, cu manele şi vin prost. E destul să pună unul muzica tare, să se-audă în vecinătate “ mi-a furat inima un şmecher/ şi plâng zadarnic după el”, că se şi adună grupul, apoi careva aduce  o sticlă, altul trimite copilul după ţuică “ din aia bună, bă, de la tanti Floarea”!

Se-ntind până spre dimineaţă, se zbat între bere, ţuică şi manele, cu palmele plesnind în ritm, petrecăreţi nevoie mare.

Nu la cheful ăsta mă refer.

Ci la celălalt, al celor care ar dori să-şi schimbe viaţa, dar nu au chef de nimic altceva decât să se văicărească. Cei care ar dori ca lucrurile să meargă bine, dar să fie făcute de alţii în locul lor.

Indignaţi, comentează acid pe Facebook, critică totul şi pe oricine, fără nici un scop şi fără nici o soluţie. Nu vor să-ncerce nimic nou, unii n-au poftă nici de muncă, dar vor schimbare. Nu au aflat că dacă vrei ceva, trebuie să-ţi iei, să construieşti, să dai în brânci, să te străduieşti.

Nu au chef de vot, de exemplu, dar au păreri pro şi contra.

Numai că le exprimă după, doar nu-s proşti să-şi strice o duminică pentru un vot în care nu cred. Au timp ulterior să arate tuturor cât au fost ei de deştepţi, pe tuşă, ce-i drept.

Sunt furioşi, afacerile murdare le otrăvesc sufletul, sunt mereu contra corupţiei şi contra baronilor locali, dar asta din casă, de la adăpostul perdelelor.

Nu ies în stradă, n-au chef, chiar dacă sunt mii de oameni, ei privesc de la ferestre, fac două poze şi apoi comentează acid c-au fost puţini oameni la manifestaţie.

Nu se iau cu nimeni de piept, le e lene şi apoi nu vor să se amestece în gloata aia anonimă.

Ei sunt superiori, nu-i aşa?

Aşteaptă cu neîncredere ca lucrurile să se aşeze de la sine şi-mpart în stânga şi dreapta părerile lor înnegurate.

E adevărat, noi românii am fost îngenuncheaţi de-a lungul timpului, am avut parte de dictatură, de guvernări proaste, sărăcia ne-a mâncat sufletul!

E normal, e omeneşte să nu mai ştii încotro s-o iei, să crezi că lucrurile nu se vor schimba niciodată!

Dar, pe de altă parte, pentru a nu mai sta în genunchi trebuie să ai un singur lucru: cheful de a sta în picioare!

Articol scris de Liliana Angheluță/Sursa foto: descopera.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. Bogzoiu Daniela says:

  Cat adevăr in vorbele acestea! Toti stim sa criticăm, dar putini sunt cei ce inteleg ca schimbarea pleaca de la noi. Da, de la noi ăstia mici, mici si multi. Cum sa se schimbe guvernarea daca nu mergem la vot, cum sa avem bani daca nu mergem la munca, cum sa fie curat cand ne aruncăm gunoiul pe jos, cum sa se schimbe ceva daca nu ne exprimăm opinia???

 2. Goleanu Anisoara says:

  Nu vor sa se implice,nu vor sa indrazneasca, nu vor nimic, pur si simplu, nu au chef!O lentoare adanca, in care din pacate, sunt implicati mai ales tinerii. Vor schimbare, dar nu ies la vot,vor de toate dar, nu schiteaza nici-un gest.Vor casa si masina ,repede, dar,cum sa le aiba daca stau pe loc?Asteptam de la tineret mai multa vigoare, mai multa indrazneala,ei sunt acei care vor schimba lumea! Ei, pentru ei si urmasii lor!

 3. ghelbere elena says:

  Oho! Cati oameni fara chef sunt dar sunt tari in clanta.

 4. (puiu) barbalata mirela says:

  Da, e adevarat….noi romanii am fost ingenuncheati de-alungul timpului….dar, au trecut mai bine de 20 de ani si nimic nu se schimba, noi nu ne schimbam. De ce? pentru ca doare, pt ca trebuie sa facem un efort, pt ca nu ne pasa. dar ne pasa de altul/alta, sa le comentam deciziile, reactiile, comportamentul…pt ca este mult mai usor. Pt ca ne place sa gasim scuze si pretexte, cum ar fi: “si ce pot face eu”….
  Romanul nu are cfef sa faca ceva pentru a schimba ceva in bine dar daca i se da ceva gratis, cat de mic ar fi si neinsemnat…are cfel sa primeasca. Asta estee educatia primita din pacate.

 5. asta este.adevarat. parerea mea e ca totul se trage din 1989 cand toti au fost obisnuiti sa li se dea pe tava tot! nu aveai servici, te trimitea la munca, iti dadea si o casa, de bine de rau aveai ce baga in gura. acum in afara de faptul ca nimeni nu-ti mai da nimic, poate de multe ori ti se mai si ia degeaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + thirteen =