Napoli – un teatru în aer liber

Banner Film Experience

aquiahoraM-am simţit acasă imediat ce am coborât din tren!

Am crezut că e aşa, o senzaţie oarecare, înşelătoare.

Dar și a doua oară, tot acasă m-am simţit.

Pentru că acest oraş e ca un diamant cu mai multe feţe, fiecare se regăseşte în ceea ce-i place mai mult.

Întrupat din munte şi din mare, străjuit de vulcanul Vezuviu, Napoli e unul dintre cele mai complexe oraşe ale lumii.

Teatru în aer liber” – spunea cineva.

Ceea ce uimeşte, farmecă şi atrage imediat sunt străzile vechilor cartiere.

Înguste, pline de prăvălii cu toate bunătăţile meridionale, pline de viaţă, de zgomot şi culoare.

Peşte proaspăt, scoici şi creveţi sub pulbere de gheaţă, negustori care te-mbie cu respect, dar şi cu frenezie, macaroane şi spaghete de toate formele şi culorile, dulciuri însiropate – faimosul babà e omniprezent, cu cremă sau fără, cu frişcă sau ornat cu bucăţele de fructe.

Nici nu ştii unde să te uiţi mai întâi şi ce să guşti mai repede: gogoşi fierbinţi tăvălite în zahăr, pizza friptă sau coaptă la cuptorul cu lemne, crochete de tot felul şi plăcinţele umplute cu brânză, spanac sau cine mai ştie cu ce.

Cornul abundenţei aici s-a revărsat!Aquiahora

Lumea e aici bună ca pâinea caldă!

Pasionali, sclipitori, cu acea înţelepciune a omului nevoit să răzbească!

Cântăreţii ambulanţi dăruiesc vechi melodii romantice napoletane şi pare că însăşi lumina soarelui e altfel! Mai îngăduitoare, mai blândă!

Pe ţărmul mării e ţărmul nenumăratelor bărci de pescari, al şalupelor mici sau mari, dar şi al vaselor de croazieră.

Turişti, marinari, pescari, îndrăgostiţi sau băieţaşi care se bălăcesc în golf, cu toţii au privirile aţintite în depărtare. Orizontul bătut de valuri linişteşte inimile tuturor.

De restaurante ce să mai zic? Sunt multe, nenumărate, unele de lux, altele micuţe, intime, în acelaşi loc de zeci de ani.

Pizza e regină la Napoli, dar se consumă şi foarte mult peşte, scoici, sepii, toate gătite după reţete tradiţionale.

Despre efervescenţa culturală a oraşului, despre monumentele, catedralele şi locurile căutate de turişti o să vă povestesc într-un articol viitor.

Deocamdată, priviţi!

 

 

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio

    


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

15 Responses

 1. barbalata (puiu) mirela says:

  Nu cunosc orasul decat din poze. Norocosi cei care l-au vazut.

 2. Rodica Granpier says:

  Grecii il numeau ‘cel mai fertil pamant dintre toate” iar locuitorii orasului erau socotiti ca fiind de sorginte divina “Campania felix” spuneau latinii.

 3. Aghinitei Maria says:

  Da este o perla a zonei de sud al Italiei . Frumoasa de numire “Teatru in aer liber”. Nu degeaba se spune : Sa vezi Napoli si poti sa mori! “‘ Renumit pt. frumusetea locului, pt. clima blanda, si pt. bogatia legumelor si fructelor asa cum scrie in articol aici :”s-a revarsat Cornul abundentei” Cu farmecul coastelor de la malul marii,cu multe biserici monumentale (448) , cu preparate mediteraneene delicioase este locul preferat al turistilor !

 4. Aghinitei Maria says:

  Da este o perla a zonei de sud al Italiei . Frumoasa de numire “Teatru in aer liber”. Nu degeaba se spune : Sa vezi Napoli si poti sa mori! “‘ Renumit pt. frumusetea locului, pt. clima blanda, si pt. bogatia legumelor si fructelor asa cum scrie in articol aici :”s-a revarsat Cornul abundentei” Cu farmecul coastelor de la malul marii,cu multe biserici monumentale (448) , cu preparate mediteraneene delicioase este locul preferat al turistilor ! <3

 5. Agache Lucica says:

  Napoli este ca un diamant cu doua fete.Strazile vechilor cartiere re atrag ,te farmeca si te uimesc.Strazi inguste pline de pravalii cu bunatati meridionale,pline de viata,zgomot si culoare.Oricand esti tentat sa vii sa-l vizitezi,totul te fascineaza.

 6. kamy kamytza says:

  Lasand la o parte orasele din Romania dragi mie, incepand de maine Napoli devine orasul din strainatate in care m-am dus de cele mai multe ori 🙂

 7. Aghinitei Maria says:

  Da este o perla a zonei de sud al Italiei . Frumoasa de numire “Teatru in aer liber”. Nu degeaba se spune : Sa vezi Napoli si poti sa mori! “‘ Renumit pt. frumusetea locului, pt. clima blanda, si pt. bogatia legumelor si fructelor asa cum scrie in articol aici :”s-a revarsat Cornul abundentei” Cu farmecul coastelor de la malul marii,cu multe biserici monumentale (448) , cu preparate mediteraneene delicioase este locul preferat al turistilor ! <3

 8. Goleanu Anisoara says:

  VEDI NAPOLI E POI MORI! Dar, de ce sa mori cand ai atatea de vizitat ,de admirat, de gustat…

 9. Agache Lucica says:

  Napoli este unul dintre cele mai complexe orase ale lumii.Este asemeni unui teatru in aer liber.Ori de cate ori l-ai vizita te simti ca acasa.Este ca un diamant cu mai multe fete.Aici lumea e buna ca painea calda.Cantaretii ambulanti incanta turistii cu melodiile lor romantice vechi.
  Orizontul batut de valuri linisteste inimile tuturor.

 10. roman ovidia says:

  Datorită moştenirii sale artistice vaste, centrul istoric din Napoli, şi-a câstigat locul în Patrimoniului Mondial UNESCO. Oraşul are unul dintre cele mai mari centre istorice din lume şi se mândreşte cu un număr de 448 de biserici istorice şi monumentale, cel mai mare număr din lume pentru un singur oraş.

 11. Lupu Nicoleta says:

  chiar este superb

 12. Agache Lucica says:

  Strazile vechilor cartiere inguste ,pravalii,cu toate bunatatile, pline de viata,zgomot si culoare e ceia ce te uimeste in Napoli.Este un teatru in aer liber.
  Lumea aici e buna ca painea calda,asa se exprima cei care au avut ocazi de a-l vizita.
  Oricand iti vine sa te reantorci cu placere de a-l vizita.
  Pasionati,sclipitori cu acea intelepciune a omului nevoit sa razbeasca.

 13. suzana suzy says:

  Napoli, oras italian din partea sudica a acestei tari, are o reputatie nu foarte buna printre orasele cu un puternic potential turistic din Italia, datorita zgomotului, zgomot datorat fluctuatiei puternice .

 14. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un oras superb, minunat.

 15. spuma says:

  FRUMOS privesc prin ochii dv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + 16 =