Ne facem rău cu mâna noastră.Cum poți fi expus la dioxină fără să știi?

Banner Film Experience

aqui ahora - arderea gunoiului dioxinaStatul român ar trebui să interzică în mod desăvârșit arderea gunoiului rezultat din descompunerea vegetației din curțile oamenilor sau a paielor și resturilor nefolositoare de pe câmp.

O să explic imediat de ce, dar înainte de asta aș vrea să va întreb: mai țineți minte acneea aceea puternică, îngrozitoare, care i-a apărut lui Iușcenko în perioada alegerii ca președinte al Ucrainei? Vă amintiți că s-a bănuit că ar fi fost infectat deliberat cu dioxină?, m-a întrebat retoric cercetătorul Ștefan Manea, ca răspuns la nedumerirea mea privind o poziție atât de categorică referitoare la arderea resturilor cerealiere.

Vă întrebați care este legătura între cele două, nu-i așa?

Ei bine, ambele sunt produse de dioxine, un grup de substanțe care chiar și la concentrații reduse sunt periculoase, iar la concentrații mari generează cancer!

Dacă ați mers pe rutele aflate la marginea câmpurilor de recolte ați văzut fumuri care de multe ori împiedică vizibilitatea pe șosea. Focuri vedem și în curțile oamenilor, chiar și la oraș, când aceștia vor să scape de rezidurile vegetale din curte…

Trebuie să aflați că o dată ce dioxinele sunt degajate în aer prin ardere,  intră în piele și sunt foarte greu de îndepărtat. Timpul de înjumătățire e îndelungat – aproximativ 7 ani!- și provoacă disfuncții sexuale, dereglări tiroidiene, diabet, endometrioză, sarcom, fiind afectat atât sistemul imunitar cât și nervos – continuă argumentația inginer chimist Ștefan Manea.

Animalele sunt afectate și ele pentru că dioxinele semetabolizează  rapid și ajung în ficat, piele și mușchi. Cum și la animale tot 7 ani  rămân în țesutul adipos, perioadă în care sunt oricum sacrificate, carnea ajunge în farfuria noastră, și avem de-a face cu o dublă contaminare! Ne facem rău cu mâna noastră și nici măcar nu bănuim!

Solicit ca statul să intervină și să interzică prin lege a se da foc la resturi, indiferent că se întâmplă în curți sau pe câmp. Să luăm exemplul Turciei unde există o asemenea prevedere și sancțiuni foarte aspre.  Cel ce-o încalcă este băgat la închisoare într-un timp record, aproape fără a mai fi judecat! ne pune la curent interlocutorul nostru.

Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice spune că o milionime de gram concentrație pe kilogram de greutate corporală poate fi mortal pentru organism și că odată  ce intră în mediul ambiant se degradează extrem de încet.

Îmi amintesc de evenimentul care a fost considerat cel mai mare dezastru după Hiroshima, și anume accidentul ce a avut loc în anii ’80 în Italia, la 15 kilometri de Milano. A avut loc cea mai mare degajare de dioxină cunoscută! Au murit atunci peste 3500 de animale, solul a fost contaminat, iar rata de cancere și malformații după acest imens dezastru chimic a fost semnificativă.

Cele mai mari cantități de dioxină care se degajă în aer sunt generate de incendiile de pădure, atât de frecvente în SUA și de erupțiile vulcanice.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Dumitrescu Claudia says:

    …. :(( nici nu imi pot imiaginea ce s a intamplat dupa acea explozie,,,,,, Doamne…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 + 3 =