Nici măcar un bărbat bun n-ai ştiut să-ţi iei!

Banner Film Experience

aqui-ahora-ca-nici-macar-un-barbat-bun-n-ai-stiut-sa-ti-ieiCă n-ar fi chiar frumoasă, deşi toate vecinele o lăudau şi-o mângâiau.

Că nici deşteaptă n-ar fi, chiar dacă lua numai 9 şi 10!

Spunea că notele astea le capătă doar pentru că ea, mama, se ocupa de lecţii şi-o ţinea din scurt, deşi fata învăţa singură şi citea tot ce-i cădea în mână.

De câte ori o punea să cureţe cartofi nu uita să-i strige:

-Ai grijă, taie coaja subţire, că neîndemânatică cum eşti, arunci tot la gunoi!

Nu protesta chiar dacă nu era adevărat, s-ar mai fi ales doar c-o porţie de ceartă sau cu un alai de cuvinte reci. Vorbele astea, ale mamei, o şfichiuiau zilnic. Nu era bună, nici harnică, nici deşteaptă, nu era nimic de capul ei!

Mai târziu nu-şi dori altceva decât să evadeze din puşcăria casei, dorea aer curat, dar nu pentru că ar fi crezut că mama nu avea dreptate, ci ca să n-o mai audă.

Sângele ei curgea lent, nu-şi dorea să fie altfel, auzise de atât de mult timp că-i proastă şi împiedicată încât era convinsă că aşa e, în privinţa asta se resemnase. Voia doar să plece departe.

Şi mai târziu, când era măritată, când avea deja copiii ei, maică-sa îi spunea:

-Ţi-am spus eu că greşeşti? N-ai vrut să m-asculţi! Niciodată n-ai fost bună de nimic, nici măcar un bărbat bun n-ai ştiut să-ţi iei!

Mai trecură ceva ani, se îndepărtară şi mai mult, în spaţiu şi-n inimi.

Uneori mama o suna la telefon şi-ncepea:

-Dar e posibil aşa ceva, să nu te intereseze ce fac, să nu-ţi pese deloc? Nu te mai înveţi minte odată că nu-i frumos cum te porţi?

Oricât de departe ar fi fost nu reuşea să se elibereze, îi stătea sufletul când auzea de partea cealaltă vocea mamei, şuierând cuvinte grele!

Altădată primea scrisori care începeau cu vorbe aspre şi se terminau cu câte o urare seacă, de-o făcea să se simtă vinovată, adică uite, mama îi urează numai de bine şi ea nu pricepe dragostea asta.

Peste foarte mulţi ani pricepu!

 Nu era nici proastă, nici urâtă, nu era nici împiedicată şi nici nepricepută.

Dar era cam târziu!

I se trecuse viaţa.

Ar fi trebuit să se nască din nou, dar din altă mamă!

Articol scris de Liliana Angheluță / Sursa foto: aimgroup.ro


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. ghelbere elena says:

  O mama niciodata nu trebuie sa-si umileasca copilul. Trebuie gasit un mod de a te apropia de el, de ai atrage atentia cu multa grija atunci cand greseste si laudat cand merita.

 2. Goleanu Anisoara says:

  Am intalnit astfel de cazuri. O mama impunatoare ,reuseste sa anihileze personalitatea copilului,sa-l domine ,sa-l subjuge.Copilul trebuie lasat sa-si formeze singur caracterul iar mama, doar sa supravegheze acest lucru.Copilul trebuie laudat pentru orice realizare, oricat de mica, trebuie sa prinda curaj, sa ia atitudine,sa indrazneasca.Astfel, isi va depasi timiditatea, va avea curajul sa porneasca in viata, sa-si apere principiile proprii , sa nu se abata de la drumul drept.Parintii trebuie sa-si lase copilul sa -si gaseasca drumul in viata singur,sa-l ajute cand se mai loveste de obstacole dar, sa nu-i impuna nimic . Mai bine il lasa sa se lovesca uneori de greutati pentru ca asa, el va deveni mai vigilent, mai atent si se va descurca mai bine printre oameni.

 3. tereza says:

  nu e mare lucru . f multe persoane nu au primit nici un “bravo”, sau màcar o incurajare de la pàrinti. de copil ..nu m-au sustinut niciodatà, nu m-au incurajat si nici nu m-au làudat. acum… o fac. dar e prea tàrziu! am 40 de ani! as fi avut nevoie cu mult inainte !

  • Simona says:

   Asta chiar era o mama “scorpie” in toata regula..si mama mea era scorpie da’ nu chiar asa..si fiindca eram o “scorpiuta” si eu , aveam certuri ..Mama mea nu mai e , din pacate..si ea era o “victima” a altor “victime” care o crescusera cam tot asa..timpuri in care IGNORANTA era la cote maxime ! Eu nu am copii, dar ignoranta in timourile astea nu mai este o scuza este o ALEGERE..Din fericire exista foarte multe mijloace de informare si cine mai face in acest fel, NU MAI ARE NICI UN FEL DE SCUZE !!

 4. (Puiu) Barbalata Mirela says:

  Oooooo, cat adevar. Am trecut si eu prin asa ceva. Cunosc sentimentul Din fericire pentru mine, am plecat la facultate si, de-abia atunci, mama mea a realizat ca, asa cum eram, cu personalitatea mea, cu defecte, eram un copil bun. Lucrurile s-au schimbat de atunci. Acum sunt casatorita iar ea o femeie batrana dar suntem apropiate. A recunoscut cat de mult a gresit. Am lasat totul in urma si ne-am apropiat. Dar stiti ce? In sufletul meu inca mai exista acea durere. Oricat ai incerca nu va trece. Rana s-a vindecat in timp, dar a ramas cicatricea.
  Nu sunt mama dar totusi, va dau un sfat mamelor (cu scuzele de rigoare): aveti grija cum va tratati copii, ce le spuneti, ce mesaj le transmiteti, pentru ca toate acestea lasa urme. Si la fete si la baieti.
  Mai grav este atunci cand ai 2 copii, iar unul este vazut baiat bun iar celalalt rau. Dar, in realitate, situatia este exact invers.

  ACEASTA POVESTE ESTE REALITATEA MULTORA DINTRE NOI – VREM SAU NU SA RECUNOASTEM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + eighteen =