Probioticele, câtă minciună și cât adevăr in iaurturile noastre?

Banner Film Experience

Aqui Ahora - Recipiente cu lapte si branzaNiște comunități de țărani bulgari consumau lapte bătut în cantități mari. Acesta n-ar fi fost decât un fapt divers dacă n-ar fi atras atenția unui cercetător de la Institutul Pasteur din Paris. Analizând de unde se trage robustețea și longevitatea acestora a ajuns la concluzia că acest lucru se datorează probioticelor din iaurtul mâncat zilnic.

În 1908 un premiu Nobel a fost decernat pentru aceasta descoperire.

Dar ce sunt probioticele? 

Sunt microorganisme vii, care atunci când sunt administrate în cantități adecvate (rețineti acest detaliu), conferă un mare beneficiu sănătății organismului gazdă.Cu alte cuvinte sunt bacterii bune pentru sănătatea tubului digestiv, responsabile, printre altele, de crearea stării de bine și pentru stimularea imunității organismului uman.

De ce ne trebuie probiotice?

Elena Popa, nutriționistul AQUI AHORA ne explică: ”pentru că echilibrul florei bacteriene intestinale este foarte sensibil. Sunt mulți factori care perturbă nivelul bacteriilor intestinale: diverse medicamente, în mod special antibioticele, anticoncepționalele, unele boli digestive, stresul, etc. În mod obișnuit, flora intestinală are nevoie de șase luni pentru a se reface după un tratament de o săptămână cu antibiotice. Din fericire, probioticele din iaurt corectează aceste dezechilibre ale florei intestinale mult mai rapid. De asemenea,  cresc imunitatea organismului, previn alergiile alimentare, reduc nivelul de colesterol, previn infecțiile tractului digestiv și împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene în tubul digestiv.”

Marketingul agresiv din ultimele decenii a introdus in discursul publicitar referința la necesitatea de a se consuma iaurturile probiotice la orice masă a zilei. Până la acest moment, în afara unei promovări masive, deplasate și mincinoase, încă neamendate de nimeni  – oare de ce? –  pe piața românească nu vei găsi iaurturi din lapte integral, ci doar niște fantoșe timide ale iaurturilor de altădată! Aveți iaurturi in frigider? Citiți ce scrie pe eticheta lor! În conținut veți găsi lapte praf, lapte pasteurizat, și diverse culturi cu denumire latinească, menite a ne da impresia unui aliment preparat științific.

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit niște convenții, nerespectate de nimeni la noi,  care spun ca  tulpinile dintr-un iaurt trebuie dovedite experimental, cu specificarea distincta a formulei produsului si perioada de valabilitate. Luați la rând produsele dintr-un supermarket și veți constata ca pe nici un iaurt nu se fac atare precizări!! Producătorii nu respectă normativele, dar nici noi, consumatorii, nu verificăm produsele pe care le cumpărăm. Și dacă nici un organism al statului nu este în stare să le controleze și să le amendeze, de ce nu le scoatem noi de pe piață, prin alegerea pe care o facem în fața raftului cu produse?

Pentru ca un iaurt să fie cu adevărat benefic el se prepara din lapte  – adevărat, nu praf! –  în care sunt încorporate cele doua lactobacterii (Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus). Acestea acționează bine la temperaturi de 40-50 de grade Celsius și transformă o parte din lactoză în acid lactic. Odată iaurtul fermentat este suficient sa fie transportat la rece (4 grade Celsius), pentru ca acțiunea bacteriilor să fie oprită. Dupa fermentare, iaurtul poate fi conservat două-trei săptămâni.

În articole viitoare, vom reveni cu metode de a face laptele bătut, iaurtul și brânzeturile ușoare, în casă. Așa că doamnelor și domnilor, părinți și bunici, faceți un efort suplimentar pentru voi și pentru cei pe care-i iubiți și faceți iaurtul și brânzeturile cu mâna voastră, dupa metode tradiționale, din lapte natural, cumpărat de la țărani. Sau cumpărați-l de pe piață, din locuri special amenajate și autorizate.

Merită!

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

14 Responses

 1. Goleanu Anisoara says:

  Laptele batut a fost consumat de mosii si stramosii nostri si au trait mult,in stare buna de sanatate. Daca s-ar gasi prin magazine produse lactate fara adausuri nocive pentru sanatate,ar fi bine!

 2. ghelbere elena says:

  Iaurt imi fac singura de multi ani.Am copilarit la tara si acolo am invatat. Cand am iaurt eu il beau in loc de apa. Astept retele dv. poata mai invat cate ceva.

 3. (puiu)barbalata mirela says:

  Eu imi fac in casa iaurt din lapte de tara, atunci cand iau din sursa sigura, sau din lapte din comert, cand nu am ce face. Imi iau la servici intr-un bol si mananc cu pesmet sau uneori(mai rar) seminte.
  Recomand 🙂

 4. Ficea Adina says:

  in copilarie faceam des iaurt de casa avand vaca, acum ne ma avand cumpar de la femei in defavoarea celor din supermarket

 5. Ficea Adina says:

  Nimic nu e m mai ales atunci cand urmez un tratament cu antibiotice, fiinai bun decat un iaurt de tara pentru flora intestinala , mai ales atunci cand urmez un tratament cu antibiotice , eu fiind mai sensibila….

 6. suzana suzy says:

  Daca lasi un iaurt sau lapte natural pe masa in bucatarie pana seara este avansat vizibil procesul de alterare.Am lasat un iaurt Danone 2 zile in bucatarie si era la fel de” mandru si sanatos “.Dupa asta am fost lamurita de naturaletea produsului.

 7. Lamiita Durac says:

  Sunt mare consumatoare de produse lactate . Am o laptareasa , nu stiu cat “boteaza “laptele , se pare ca nu prea mult dar decat alti aditivi ….. Foarte rar cumpar din magazin iaurturi branzeturi si alte derivate si asta din cauza preturilor mai ridicate . Dar … uite cum orice rau e spre bine 😀

 8. Spuma says:

  Un articol interesant si adevarat

 9. Ana Prisacaru says:

  Ce bine suna : Iaurt si branzica de casa! Cred ca sunt delicii!

 10. calutul says:

  Mai bine va procurati. culturile si va preparati. singuri. bauturile. http://www.chefir -bio.com

 11. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  Astept cu nerabdare retetele dumneavoastra pentru ca sunt o mare consumatoare de lactate, iar produsele din comert pe langa faptul ca sunt si scumpe, sunt de cele mai multe ori nesanatoase. Personal mi-am gasit o sursa de lapte la tara si sunt curioasa cum as putea sa-mi fac singura iaurt in casa.

 12. Aghinitei Maria says:

  Probioticele sunt necesare dupa o afectiune severa sau antibiotice puternice, dar sa nu abuzam, caci multe sulpimente ne sunt mediatizate si cel mai bine sa apelam la metode naturael

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 2 =