Roșiile – vitaminizante, antitumorale, diuretice

Banner Film Experience

Group of Vine TomatoesCel mai mare dar pe care ni-l fac roșiile este licopenul, o substanță cu puternice efecte antitumorale și cu efecte dovedite în cancerul de sân, prostată, vezică urinară, plămâni, piele, în ateroscleroză și infarct.

S-a descoperit recent că licopenul nu este prezent doar în tomatele roșii. De fapt, o mai mare cantitate de licopen se găsește în tomatele portocalii,  mult mai ușor de absorbit de către organism. Deși mai rară, această specie de roșie este de găsit și în piețele din România.

Cantitatea de licopen din roșii crește de 4 ori dacă sunt fierte. Prin urmare, merită să duci mai departe tradiția sucul de roșii pe care bunicii sau părinții noștri nici nu concep să nu-l aibă în cămară! Prepară cantități mari de suc de roșii și bea câte un litru pe zi, pentru a beneficia și iarna de calitățile sale de excepție.

Georgiana Savu – nutriționistul AQUI AHORA spune că există legături importante între licopen și sănătatea oaselor: Îi îndemn pe toți cei care au nevoie în dieta lor de o bună absorbție a calciului esențial în formarea osului, și mă refer aici la copii, femei însărcinate sau aflate la menopauză, bătrâni – să consume roșii sub orice formă: suc, salată, coaptă, uscată.

Roșia are proprietăți antioxidante puternice, deoarece conține vitaminele C, E, și A, iar prin carotenoizii săi blochează reacțiile patologice generate de radicalii liberi. Roșia excelează în reducerea riscului bolilor de inimă. Dietele care cuprind tomatele, reduc riscul de boală neurologică, printre care și boala Alzheimer.

O roșie cât un pumn de copil înseamnă cam 95% apă, 5% carbohidrați și doar 10 calorii. S-a constat că alături de cartofi, roșiile sunt cele mai consumate legume din lume și intră în prepararea a nenumărate feluri de mâncare.

Roșia este un dar al naturii, extrem de prețioasa pentru sănătate – spune nutriționistul AQUI AHORA. Proprietățile sale diuretice o fac potrivită în regimurile de slăbire sau de menținere optimă a greutății. Când este consumată proaspătă sau sub formă de suc de roșii, scade colesterolul total și trigliceridele, și are efecte benefice în obezitate. Un consum regulat de suc de roșii diminuează celulele afectate de cancer, punctează Georgiana.

Nelipsite în dieta mediteraneeană și în cea spaniolă, roșiile îmbogățesc gustul oricărui preparat și-i dau savoare.
Introdu în dieta ta supa rece de roșii – o rețetă andaluză a cărei preparare nu îți ia mai mult de 5 minute, și care revitaminizează întregul organism.

Rețeta este publicată pe site-ul AQUI AHORA sub titlul ’’Gazpacho, supă raw de roșii – darul zilelor toride de vară.’’ 

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. barbalata (puiu) mirela says:

  Sunt foarte bune si sanaroase. Din pacate nu mai sunt ce erau odata. Nu mai au acel gust minunat. Doar daca sunt din gradina ta…..si nici atunci

 2. Goleanu Anisoara says:

  Cumpar toamna in jur de 70 kg de rosii si fac suc de rosii si tot felul de preparate cu rosii. Ce bune-s iarna!

 3. Lamiita Durac says:

  E hrana noastra zilnica , cel putin vara cand le gasim in piata nu este zi fara rosii , cred ca marea majoritate le folosesc , fie ca e folosita ca atare , salate , sucuri

 4. spuma says:

  iubim rosiile in orice forma sunt sanatoase

 5. Ana Prisacaru says:

  Nu stiam ca sucul de rosii este atat de bun.”Cantitatea de licopen din roșii crește de 4 ori dacă sunt fierte”
  Acum regret ca nu am facut decat cateva sticle. Bine de retinut!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × two =