Urzica, un aliat de nota 10 în păstrarea sănătății!

Banner Film Experience

 

urziciCu un renume prea modest pentru proprietățile ei excepționale, urzica este planta fără de care organismul tău nu va simți că e primăvară. Încă din copilărie știai că zeama de urzici îți schimbă sângele. Ei bine, nimic mai adevărat.

Pentru asta, culegeți chiar voi micile mănunchiuri de clorofilă din pădure – dacă aveți cum – sau cumpărați-le de la piață, asigurându-vă ca sunt culese din zone nepoluate, în care pământul n-a fost intoxicat cu pesticide. Cele culese de la marginea drumului, mai ales dacă este o zonă intens circulată, sunt pline de praf, dăunători și plumb – toxic pentru organism.

Nutriționista AQUI AHORA, Elena Popa spune că  urzica deține o pleiadă de – vitamine A, C, B2 si K, Ca, Mg, Fe, dar și substanțe antihistaminice şi antiinflamatorii naturale. Acestea fac din urzică un aliat de bază în menținerea sănătății, fiind excepțională pentru rinichi, puternic diuretică, dezinfectantă, vindecă rănile și chiar ulcerul dacă este administrată în cure lungi, pe parcursul unui an întreg, combate reumatismul și anemia, iar dacă este administrată extern, accelerează puternic creșterea părului prin stimularea folicuilor piloși.

Pentru că vitaminizează și remineralizează organismul, echilibrând întregul sistem de apărare al acestuia,  integrează-l în alimentația întregii familii. Copiii sunt primii care ar trebui să beneficieze de o cură cu urzici, chiar dacă, în general, verdele din farfurie nu-i prea inspiră pe aceștia, spune nutriționista AQUI AHORA –  întrucât urzicile alungă viermii intestinali, o afecțiune mult mai răspândită decât se știe, atât la copil, cât și la adult.

Din păcate sezonul urzicilor este foarte scurt, așa că îți recomand să opărești, să tai mărunt și să pui la congelator pungi mari de urzici, care să îți ajungă întregul an.

Este o plantă excepțională în meniul diabeticului, un pacient care adesea se simte condamnat să ia mese fade și repetitive.  Proprietățile sale de scădere a glicemiei sunt mai mult decât verificate și cunoscute. Dacă diabeticul suferă și de gută, mâncarea și ceaiul de urzici, consumate regulat, pe parcursul întregului an, aduc ameliorări semnificative și o scădere certă a glicemiei!

Planta este un aliat de nădejde și pentru cei care suferă de boli de rinichi, deoarece favorizează eliminarea masivă a acidului uric pe cale renală.

Femeile care alăptează pot profita și ele de proprietățile plantei, întrucât stimulează secretia glandelor mamare și crește cantitatea de lapte. De asemenea, elimină starea de anemie, destul de frecventă la cele care au devenit mame de curând.

Cantitatea enormă de clorofilă pe care o conține, fac din urzică un instrument eficient antitumoral și de profilaxie a cancerului. Condiția este să fie consumată periodic, de-a lungul întregului an (poți s-o congelezi, aşa cum ţi-am recomandat mai sus), atât sub formă de mâncăruri, cât și sub formă de ceai.

În articole viitoare îți vom prezenta rețete cu urzici, pe care le poate consuma întrega ta familie, inclusiv pacienții diabetici sau cu probleme renale.

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. dumitrescu raluca says:

  se spune ca de fapt tot ce este verde este super bun ,urzica este o planta de care multi nu stiu mare lucru decat ca poti sa faci urzici ca si mancare sa bei zeama in care le-ai fier ,si cam atat,nu café bine pentru diabetic si multe alte afectiuni

 2. Sorin Margineanu says:

  In perioada vegetativa sunt mai sarace in constiuenti. Toamna energia se lasa acumuleaza in partea din pamant si este folosita pentru dezvoltarea acesteia. O parte din energie este folosita primavara la reinvierea plantei. In momentul in care este recoltata in perioada vegetativa si nu este indeajuns de multa umiditate, nemaifiind temperatura scazuta, prin rupere se pierde seva si atunci se poate pierde planta. Acesta e rolul sapatului in gradina. Distrugi planta pana cand nu isi lasa samanta si in felul acesta scapi incet incet de cele nedorite, fara ierbicide (este munca multa dar nu bagi otrava in propria-ti mancare)

 3. Goleanu Anisoara says:

  Ca si sparanghelul, care este regele verdeturilor, urzica, modesta si raspandita peste tot, chiar si pe marginea drumului, este la fel de pretioasa in boli crunte: diabet si guta.Sparanghelul este scump si rara dar, urzica e la indemana tuturor. Acum, primavara, o cura cu urzici ne intareste organismul si ne fereste de boli.E un dar al naturii pe care nu trebuie sa-l refuzam.

 4. Zamfir Viorel says:

  De ce nu se pot recolta de primavara pana toamna? Vreau sa va informez ca urzicile taiate in timpul sezonului vegetativ, cresc mereu ca si primavara. Numai iarna nu cresc. Cred ca obiceiul este de a le culege primavara si a le consuma, dar ele se pot culege in tot sezonul vegetativ ca si primavara.

 5. andreea serban says:

  Sunt minunate,extraordinare pentru sanatate Si extrem de gustoase!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three − three =