Auzim mereu că anumite alimente nu se consumă împreună cu altele. De ce?
Pentru că organismul nostru este un mecanism perfect, ştie ce anume trebuie să facă în momentul digestiei: sucul gastric are o anumită concentraţie pentru un anumit tip de aliment care se digeră mai greu şi o altă concentraţie pentru ceva lejer.
5 reguli pe care trebuie să le știi când combini alimentele
În cazul în care alimente diferite ajung în stomac într-o combinaţie nefericită, sucul gastric nu reuşeşte să le dizolve, să le macine corespunzător şi ele devin reziduuri care se elimină foarte greu sau niciodată.
Alimentele concentrate, adică peşte, carne, ouă necesită un anumit tip de enzime pentru a fi digerite, combinaţia cu alte proteine leguminoase duce la o supraîncărcare a sistemului şi rezultatul e că nu se mai digeră bine nimic.
Iată câteva reguli de urmat:
- nu se consumă la aceeaşi masă friptură cu cartofi şi nici carne cu leguminoase – fasole, mazăre etc. chiar dacă, ştim, ne plac foarte mult;
- nu se consumă paste făinoase sau orez în combinaţie cu proteine animale – carne, peşte, ouă – deoarece amidonul din paste are nevoie de un anumit tip de enzime, diferite de cele pregătite să digere carnea;
- nu se consumă fructe după masă, fructele trebuie să fie consumate cu cel puţin 30 minute înainte de mesele principale sau după două ore, motivul fiind că ele opresc producerea sucului gastric şi rezultatul va fi doar balonarea şi starea de disconfort;
- laptele nu se amestecă cu nici un fel de aliment, este hrănitor doar separat de alte alimente, se acceptă doar în combinație cu puţină pâine integrală;
- nu se consumă apă în timpul mesei şi nici imediat după, pentru că nu face altceva decât să dilueze sucurile gastrice şi să încetinească digestia.
Combinaţii fericite sunt carnea, peştele şi ouăle cu salate, brocoli, spanac, varză, ardei, roşii etc.
Pastele făinoase, cartofii, orezul se combină bine cu leguminoasele – fasole, linte, mazăre.
Dulciurile se consumă doar separat, la distanţă de mesele principale.
Ştim, ne-am obişnuit altfel, dar dacă în loc de sfinţii cartofi care stau bine în farfurie, alături de cârnaţi punem o salată de varză sau o salată mixtă, cu roşii şi ardei, ne vom simţi mai uşori, mai plini de energie, mai pregătiţi să înfruntăm fiecare zi cu provocările ei.
Articol scris de Roxana Giurgea