La ora actuală cei mai mulți dintre noi consumăm produse sterile, rafinate, modificate genetic, pline de coloranţi, corectori de gust şi miros, conservaţi, aditivi fără valoare biologică și nutrițională, dar zgomotos aduse în atenția noastră printr-un marketing agresiv, costisitor.
În aceste condiţii, interesul oamenilor pentru alimente vindecătoare crește exponențial.
Topinamburul, cunoscut sub o serie de denumiri printre care li cea de nap porcesc, este o astfel de legumă, cu caracteristici excepționale pentru sănătatea umană şi animală deopotrivă.
De ce este topinamburul excepțional?
Ne răspunde dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu:
”Pentru că este foarte bogat în inulina, un polizaharid natural unic ce conţine fructoză în proporţie de 95%!
Pe lângă aceasta mai conţine fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc. Calciul, magneziul şi potasiul fac din nap o materie primă de excepţie în lupta împotriva osteoporozei şi în general, a bolilor cauzate de lipsa de calciu. În compoziţie are şi proteine care conţin 8 aminoacizi indispensabili pe care organismul uman nu-i sintetizează şi anume arginină, valină, histidină, izoleucină, leucină, lizină, triptofan, fenilalanină, dar și pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C.
De ce este benefică inulina?
Inulina are acţiune benefică din momentul intrării în organismul uman: de la nivelul stomacului până la tractul gastro-intestinal se scindează – cu ajutorul acidului clorhidric şi a enzimelor – în molecule de fructoză şi lanţuri scurte de fructoză care intră în circulaţia sanguină. Partea de inulină rămasă nescindată se îndreaptă repede spre intestin, legând o mare cantitate de substanţe ce nu sunt necesare organismului, precum: metalele grele, cristale de colesterol, acizi graşi, diferiţi compuşi chimici toxici.
În afară de aceasta, inulina stimulează în mod deosebit capacitatea de contractare a pereţilor intestinali, ceea ce accelerează curăţarea organismului de toxine, de alimentele neprelucrate şi de substanţele dăunătoare. Efectul antitoxic al inulinei se amplifică în prezenţa celulozei, care se găseşte de asemenea în topinambur.
Prin toate aceste calități topinamburul este benefic în susținerea integrității structurale și funcționale a sistemului osteo-articular, contribuie la funcționarea normală a articulațiilor și la menținerea mobilității acestora, încetinește deteriorarea morfo-funcțională a cartilagiului și intervine in procesul de refacere al acestuia. Un adevărat aur vegetal pentru sănătatea articulațiilor! – punctează dr în farmacie A.D.Raiciu și adaugă:
Pentru a-l valorifica HOFIGAL a realizat produsul Contartroz, care prin componența sa în care topinamburul ocupă primul loc, contribuie la funcționarea normală a articulațiilor și la menținerea mobilității acestora, încetinește deteriorarea morfo-funcțională a cartilagiului și intervine în procesul de refacere al acestuia.
Acest supliment alimentar marca HOFIGAL protejează articulațiile persoanelor cu profesii care presupun efort fizic prelungit și susținut, dar și a sportivilor de performanță, expuși permanent la suprasolicitarea articulațiilor. Persoanele în vârstă cu modificări ale articulațiilor cauzate de procesul de îmbătrânire beneficiază și ele de acțiunea sinergică a extractului de tuberculi de topinambur, glucozamină și condroitină din Condartoz.
Pentru a produce aceste efecte, suplimentul alimentar Condartroz se administrează zilnic între 1- 3 comprimate acoperite, după mesele principale sau la recomandarea specialistului, în cure prelungite de 1-3 luni, repetate de 2-4 ori pe an” – își încheie specialistul în fitoterapie recomandările.
Interviu realizat de Fabiana Nicolae