Înzestrat cu un jet de apă menit să spele părțile intime, bideul este încă opțional în România, în timp ce occidentalii îl consideră absolut indispensabil.
Și pe bună dreptate! Pentru că acest obiect sanitar reușește să întrețină igiena perfectă a părților intime ori de câte ori se dorește o împrospătare sau după folosirea toaletei.
Nașterea acestui obiect de igienă se plasează în Franța, bineînțeles, undeva pe la început de secol 18, dintr-un motiv cât se poate de practic. Cum curtea regelui Ludovic al 14-lea era un centru de iradiere a plăcerilor trupești și desfrâului, doamnele și gentilomii de la curte trebuiau să se simtă permanent pregătiți pentru o partida de sex. Bideul a apărut din nevoia curățării rapide și eficiente a zonelor ”rușinoase”, fără ca acest lucru să mai necesite scoaterea complicatelor desuuri pe care le impunea moda vremii.
Utilizarea bideului, recomandată de medici. Cum te speli corect
Bideul a revoluționat igiena personală, întrucât în Europa, secole de-a rândul nevoile trupului fuseseră considerate impure.
Păstrarea zonei genitale într-o stare perfectă de curățenie reduce riscul unor boli locale. Întrucât PH-ul zonei genitale este ușor acid spre deosebire de alte părți ale corpului, tot ce trebuie să faci este să folosești un produs adecvat, care să nu conțină coloranți și mirosuri.
Chiar medicii recomandă ca părțile intime să fie spălate cu apă și săpun după folosirea toaletei, mai ales dacă ai hemoroizi sau ai suferit o intervenție în zona genitală, întrucât celuloza din hârtie este iritantă și nu prezintă același efect de curățare perfectă precum apa și săpunul. Recomandarea acestora este ca spălarea să se facă din față către spate pentru a nu facilita circulația bacteriilor dinspre anus către vagin sau uretră.
Dacă ai copii mici, bideul mai prezintă extraordinarul avantaj de a fi folosit pentru a le fixa celor mici obiceiul de a se spăla singuri pe mâini, într-un stil confortabil, fiind amplasat la un nivel care permite îndeplinirea acestui scop.
Evident, după fiecare utilizare acesta se clătește bine sau se dezinfectează cu o soluție aflată la îndemână.
Unde se amplasează bideul și cât costă
Astăzi există vase de toaletă cu bideu încorporat, dar cel mai adesea acesta este plasat lângă WC, fiind necesară o conductă separată. De la simplu la complex găsești o serie de bideuri care mai de care dotate cu funcții de încălzire și ajustare a temperaturii, însă chiar și un bideu de 120 lei, adică cel mai ieftin, este perfect pentru scopul urmărit.
Prețurile pot ajunge și până la 2000 de euro în funcție de cât de extravagant ți-l dorești sau în funcție de sistemul de prindere.
Articol scris de Cristian Odobeșteanu