Doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sunt determinate de factori genetici – antecedente de cancer în familie. În restul cazurilor, cel mai important factor de risc în dezvoltarea acestei boli este alimentația.
Prin urmare, mingea e în terenul tău!
Pentru a ține la distanta cancerul, dar si afecțiunile cardiovasculare și obezitatea, dă legumelor, fructelor, cerealelor integrale, peștelui locul pe care îl merita in dieta ta.
Factorii alimentari care scad riscul de cancer: suplimente alimentare naturale, 2-3 litri de apă plată pe zi, alimente cu seleniu: fructe, legume, ouă, cereale integrale, alimente cu zinc: fructe de mare, ceai verde, ulei de măsline (o lingură pe zi), vin roșu (nu mai mult de un pahar pe zi).
Prevenirea cancerului înseamnă, în primul rând o imunitate de fier. Multe alimente au proprietăți imunostimulatoare și imunomodulatoare: iaurturile îmbogățite cu bacterii probiotice, usturoiul, ceapa, soia, unele plante (echinaceea). Din păcate, imunitatea nu este tocmai punctul forte al omului modern. De vină este tot dieta. Produsele înalt procesate, mezelurile, brânzeturile topite, margarinele, produsele fast-food, E-urile sunt dușmanii imunității.
De asemenea, exista unele alimente care blochează funcțiile de detoxifiere ale organismului, ceea ce generează radicali liberi și, implicit, imunitate scazută.
Grapefruitul este utilizat ca detoxifiant în numeroase diete pentru slăbit. Totuși, s-a dovedit ca el blochează mecanismele naturale de detoxifiere. Vinovată este o substanță din acest fruct – naringina. De aceea evitați consumul excesiv de grapefruit.