Deși este încă frig și înghețul poate încă să dea târcoale, martie este luna în care putem să începem să ne ocupăm de grădină sau de plantele din ghivece.
La începutul lunii e indicat să ne apucăm de curățat buruienile rămase pe ici, pe colo, putem termina de tăiat pomii și arbuștii, mai ales că în scurt timp pot începe să înflorească.
Se repară gardurile, se poate pune fertilizant natural la rădăcina copacilor, lăsând neatinse frunzele sau buruienile uscate din jur, întrucât apără de frig.
Putem tăia trandafirii, dacă vrem să înflorească viguros se scurtează mai fără milă, menținând ramuri tinere care încep să crească în direcția dorită de noi. Tot acum se pot stropi trandafirii cu soluție obținută dintr-un litru de apă și o lingură de săpun lichid. E de preferat să se radă săpun de rufe. Se face o soluție concentrată din care vom adăuga la stropit de câte ori avem nevoie.
Martie este luna în care se pot distruge cu această soluție puricii plantelor și alți dușmani ai trandafirilor.
În casă se poate începe transvasarea plantelor din ghivece.
Cele care au crescut prea mult și s-au multiplicat se vor scoate din ghiveci, rădăcinile vor fi separate și vor fi replantate în ghivece mai mari, separate. Plantelor de apartament care nu au nevoie de această operație li se va adăuga pământ proaspăt, în jur de 2 centimetri.
Tot în casă se pot pregăti cutiuțe în care să punem puțin pământ și să semănăm semințe de roșii, de vinete sau ardei, le vom ține la loc călduț și vom avea grijă să le udăm puțin, pregătindu-le pentru a le planta în curând în grădină.
Ce putem semăna în grădină în martie?
De la jumătatea lunii, dacă timpul e bun, putem să punem ceapa și usturoiul, putem semăna salata, varza, pătrunjelul și mărarul.
Vom pregăti viitoarele straturi, se sapă pământul și se adaugă îngrășământ natural, adică tot ceea ce este organic și am avut grijă pe timpul iernii să adunăm în acest scop (coji de cartofi, de banane, de morcov, de mere, zaț de cafea sau pliculețe de ceai, amestecate toate și udate, lăsate să se macereze până în primăvară).
Îngrășământul se risipește peste pământ și se îndeasă cu ajutorul unei săpăligi, ploile care vor veni vor face restul, vor transporta substanțele hrănitoare în pământ.
Tot acum se pot planta în ghivecele din fața casei sau chiar în pământ plantele aromatice, rozmarinul și lavanda pot fi amplasate în apropierea trandafirilor, le apără de dăunători.
Și, că tot veni vorba, usturoiul poate fi pus în apropierea straturilor pregătite pentru roșii.
Anumite plante se apără între ele și recolta poate fi mai bogată dacă știm prieteniile dintre sufletele verzi.
Articol scris de Fabiana Nicolae