Toate gospodinele vor să le iasă bună prăjitura, să fie fragedă, să crească frumos.
E o mândrie când scoţi tava din cuptor şi arăţi celor dragi ce bine arată conţinutul.
Altfel, îţi vine s-o ascunzi, s-o arunci, nu ştii ce greşeală ai făcut şi de la ce ţi se trage.
În toate aluaturile uşoare se adaugă agent de afânare, ori bicarbonat de sodiu, ori praf de copt.
În anumite foi se adaugă amoniac, vom vedea acum în ce condiţii şi ce rost are fiecare.
- Bicarbonatul de sodiu produce dioxid de carbon în timpul coacerii, se creează deci mici spaţii care dau efectul de creştere a aluatului. Este activ doar în combinaţie cu alte elemente acide, iaurt, brânză, miere, lapte bătut. Bicarbonatul de sodiu produce acest efect imediat ce este amestecat cu aceste ingrediente care fac parte din aluat, deci tava trebuie băgată repede la cuptor, altfel reacţia se produce în gol.
- Praful de copt conţine bicarbonat de sodiu dar şi amidon şi stimulatorul acid pentru reacţia bicarbonatului. De aceea, poate fi folosit în orice fel de prăjitură, dioxidul de carbon se declanşează indiferent dacă din aluat fac parte sau nu ingrediente acide. Este greşită practica de a stinge cu oţet praful de copt înainte de a-l adăuga în prăjitură, este suficient să-l amestecăm cu făina şi să-l încorporăm amestecând lejer. În cazul în care, totuşi, praful de copt trebuie să fie stins în prealabil, veţi găsi instrucţiuni pe plicul respectiv. Este indicat şi să faceţi o probă înainte de a-l folosi, se adaugă un strop de oţet peste două firişoare de praf, deoarece există riscul să fi prins umezeală în pachet şi să fi pierdut reactivitatea.
- Amoniacul este mai puţin folosit datorită mirosului neplăcut care se degajă în momentul în care se stinge cu oţet, o jumătate de linguriţă ajunge pentru a frăgezi foile. De regulă, este folosit la prăjituri ca “Alba ca zăpada”, adică la foi ce urmează să fie umplute cu cremă. Dar atenţie, dacă se adaugă prea mult amoniac, există riscul ca prăjitura să aibă un miros neplăcut.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Vizualizări total 29,945, Vizualizări azi 6