Statisticile recente arătau că numărul bolnavilor de cancer s-a dublat printre cei cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani comparativ cu generaţiile precedente, unul dintre motive fiind hrana de proastă calitate obținută prin intermediul agriculturii intensive.
De aceea, în ultimele două decenii interesul publicului pentru produsele curate, cultivate ecologic, a crescut semnificativ. Agricultura ecologică produce hrană compatibilă cu metabolismul omului și în același timp protejează mediul, fiind generată de sisteme care țin cont de ritmurile naturale și creează premisa unei dezvoltări durabile.
Produsele neecologice sunt pline de amelioratori, E-uri, conservanți, substanțe implicate în apariția unor afecțiuni grave, iar educarea publicului presupune efort un efort conjugat atât din partea statului, efort care la acest moment lipsește complet, cât și a producătorilor.
Certificarea de produs ecologic se obține greu și presupune respectarea principiilor și regulilor stabilite în legislația comunitară pe tot parcursul procesului de producție. În plus, organismele de certificare verifică periodic conformitatea și respectarea legislației în domeniu.
Ceaiurile de la Hofigal provin din culturi ecologice proprii
Specialiștii de la cea mai mare companie de suplimente alimentare cu capital românesc afirmă că ceaiurile ecologice produse aici provin din culturi proprii, și sunt realizate cu grijă pentru consumatorul român și respect față de propriile standarde. Ele susțin că acestea sunt cel mai mare aliat în combaterea gripelor și răcelilor de sezon, ajută digestia, hidratează organismul, îmbunătățește funcțiile sistemului imunitar în lupta contra infecțiilor, contribuie la procesele de detoxifiere, combat insomnia și anxietatea și dau o plăcută senzație de căldură.
Tot ei ne explică faptul că cea mai importantă verigă din lungul procesul al realizării unui ceai de calitate, care să îndeplinească cele mai severe standarde de calitate este recoltarea:
”Hofigal face recoltarea în etape. Nu așteptăm să îmbătrânească frunza, ci o culegem atunci când este foarte tânără, pentru că la acel nivel are tot programul de dezvoltare al plantei mature și conține între 170-200 de componente în plină activitate enzimatică! Fiecare specie are un moment ideal, un vârf de formă pe care știm exact să-l folosim.
Când gustul ceaiului este acru sau amar, acesta este un indicator al faptului că frunzele au fost culese ”la bătrânețe”, când conțin cetone și aldehide. Aceste ceaiuri nu trebuie consumate!
De asemenea, avem o deosebită grijă la uscarea plantelor medicinale. Aceasta se face obligatoriu la umbră, deoarece radiațiile solare afectează plantele, distrugându-le principiile active. La Hofigal uscarea se face prin intermediul curenților de aer, într-un regim higroscopic bine controlat.
Procesul de măcinare este parte importantă în obținerea unui ceai de calitate și nu depășește 38-40 de grade, pentru a nu se distruge potențialul terapeutic al plantei. Pentru a le păstra, compania a dezvoltat o tehnologie unică, complet adaptată.
Toate verigile care aparțin lanțului de producție al ceaiurilor noastre sunt efectuate în condiții de igienă și calitate deosebite, la fel cum preparăm și suplimentele alimentare, și le tratăm cu tot respectul fiind destinate sănătății populației. Un ceai peste care se toarnă apă fierbinte și se colorează instantaneu, în culori țipătoare, emanând un miros puternic, intens și care au un gust dulceag, nu sunt ceaiuri adevărate și adesea fac rău, mai ales dacă sunt ingerate zilnic. În schimb, o ceașcă de ceai ecologic poate fi băut ori de câte ori simți nevoia, pe parcursul zilei, indiferent că ești sănătos sau bolnav! ” – punctează aceștia.
7 motive pentru care ar trebui să consumăm ceaiuri ecologice
Pe lângă savoare și beneficiile imediat resimțite, ceaiurile ecologice au un efect terapeutic scontat, deoarece:
- sunt lipsite de reziduuri toxice;
- nu sunt tratate chimic cu pesticide sau îngrășăminte de sinteză;
- materiile prime vegetale nu provin din culturi modificate genetic;
- au un conținut echilibrat de vitamine și minerale;
- produsele ecologice conțin cu 50% mai multe fitoelemente comparativ cu cele tradiționale;
- cromul, seleniul, calciul, litiul și magneziul se găsesc într-o mai mare proporție în aceste produse, nefiind afectate de îngrășămintele pe bază de azot care se folosesc în agricultura intensivă.
Hofigal pune la dispoziția consumatorilor o gamă de ceaiuri ecologice printre care ceaiul de afin, busuioc, dud, măceșe, echinaceea, mentă, mușețel, păducel, roiniță, rozmarin, soc, sunătoare, tei, urzică, amarant, păducel.
Articol realizat de Adriana Caranfil