Pe timp de vară, cu aguridă!
Mă trimitea să rup câţiva ciorchini de struguri necopţi, îi spăla şi dădea boabele în fiert, apoi le strivea cu pisălogul în crăticioară, căutând să nu lase nici un bob întreg.
După ce pisa bine, strecura sucul acru direct în oala cu ciorbă, punea câte puţin, gusta şi mai adăuga, până când declara, mulţumită:
-Straşnică ciorbă am făcut!
Straşnică, desigur, zeama de aguridă e acră de ţi se strepezesc dinţii numai gândind la ea.
De ce-și urează oamenii sănătate când beau vin?
Strugurii sunt cultivaţi de mii de an, încă de pe timpul sumerienilor şi al egiptenilor, cele mai vechi urme ale acestei îndeletniciri datează din 7500 î.e.n.
Vinul s-a răspândit repede în lume şi nu întâmplător, când ciocnesc un pahar cu vin oamenii îşi urează “sănătate”! Pentru că-n boabele de struguri se găsesc, într-adevăr, comori de sănătate: vitamine, minerale, substanţe care protejează împotriva bolilor cardiovasculare, curăţă rinichii, combat bolile aparatului respirator şi întăresc imunitatea.
Agurida, efecte benefice pentru sănătate
Dar nici agurida nu-i de lepădat, sucul acru al strugurilor necopţi au, în primul rând, efect antibacterian. De aceea, combate răceala, ajută la scăderea imediată a febrei, curăţă bronhiile şi are efect expectorant.
Folosit şi de persoanele care suferă de alergie, sucul de struguri necopţi întăreşte imunitatea, luptând împotriva radicalilor liberi.
Împotriva durerilor de articulaţii se pregăteşte un sirop din 60 ml de ceai şi 100 ml de suc, se adaugă zahăr după gust şi se consumă zilnic.
Pentru a combate celulita se pregăteşte o alifie din 30 grame unt, 15 grame ceară de albine, se topesc şi se adaugă suc de struguri necopţi astfel încât să obţinem consistenţa unei creme. Cu aceasta se masează zonele atinse de celulită.
Acelaşi suc este foarte util împotriva obezităţii: se folosesc 100 ml de suc îndoit cu apă, iar cantitatea se-mparte şi se consumă dimineaţa, la prânz şi seara.
Efectele diuretice ale sucului de struguri acri provoacă un proces imediat de slăbire.
Agurida se poate pregăti şi păstra pentru iarnă, procedeul fiind foarte simplu: se culeg mai mulţi struguri acri, se curăţă boabele de pe ciorchin, se spală şi se pun la fiert în puţină apă. Când boabele pleznesc, se mixează sau zdrobesc bine şi sucul strecurat se pune la sticle, se sterilizează şi se lasă deoparte pentru iarnă.
Articol scris de Roxana Giurgea