Până la un punct nevoia copiilor de a mânca dulce este una normală. Glucidele reprezintă o sursă principală de energie și stare de bine și ne face plăcere să oferim, din când în când copiilor noștri dulciurile pe care le preferă.
Brandul pentru o alimentație sănătoasă ”Din Ogradă” pledează însă pentru gătirea acestora în casă, chiar dacă este infinit mai simplu să le cumperi direct de la raft.
De ce? Este simplu – subliniază specialiștii de aici:
”În mod special, copiii sunt cei care au o nevoie mai mare de glucide. Dacă îi lăsăm să consume dulciuri gata făcute riscăm foarte mult, deoarece printre substanțele folosite pentru a le face mai atrăgătoare se află tartrazina, un colorant alimentar care a fost interzis în SUA, Norvegia, Austria, dar este încă folosit în România! Acesta poate produce migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie, mâncărimi, rinite, oboseală și chiar cancer de tiroidă.
Este strict interzis ca tartrazina să ajungă pe farfuria copiilor sub 3 ani, mai ales că studiile arată că tartrazina poate produce sindromul ADHD – sau altfel spus deficitul de atenție și hiperactivitate. Cei care sunt afectați de acest sindrom au probleme în a fi atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor și probleme generale de comportament” – atenționează aceștia.
Nutriționista Eviana Trandafir susține același lucru și anume că ”o sumedenie de alimente foarte iubite de către copii de la înghețată, bomboane, patiserie, chipsuri, floricele și gumă de mestecat, până la gem, marmeladă și muștar conțin tartrazină.
Iubirea și prețuirea noastră față de copiii trebuie să includă acest aspect al gătirii mâncărurilor în casă, pe de o parte pentru a controla sursele de calorii care le pot aduce kilograme în plus – și ați văzut că unul din trei copii tinde să devină obez în România – iar pe de altă parte pentru a controla originea sănătoasă a ingredientelor care le alcătuiesc.”
Ideal ar fi să se folosească fie ouă despre care știi sigur că sunt sănătoase, așa cum sunt ouăle ”Din Ogradă” , premiate internațional pentru gust și calitate – recomandă specialiștii Aviputna. Doar așa poți evita să furnizezi copilului tău ingrediente care se obțin prin sinteză chimică, ceea ce îl poate afecta imediat, dar mai ales pe termen lung.
Vrei să afli cum să gătești ouăle într-un mod inedit? Citește și Ouă în carapace de avocado. De ce este bun și pentru sportivi și cum se prepară.
Articol scris de Sofia Trepcea