Este originar din India, unde este cultivat de sute de ani, dar e fructul naţional al Bangladesh unde creşte practic oriunde, expunându-şi, victorios, enormele fructe.
Cercetătorii spun că acest copac poate substitui și carnea
Cel mai mare fruct din lume poate ajunge la 40 kg, e fantastic, impresionant şi calităţile lui nutritive sunt atât de complexe încât oamenii de ştiinţă au concluzionat că jackfruit poate salva omenirea.
În cazul unor schimbări climatice care ar afecta agricultura lumii, acest copac cu fructe hrănitoare poate fi o soluţie, deoarece poate substitui chiar şi carnea. Se încearcă, de altfel, cultivarea pe scară largă în zonele sărace ale lumii, tocmai pentru că producţia satisface mai mult decât necesarul.
Ce conţine jackfruit și cum se consumă
În primul rând o cantitate impresionantă de vitamine, în special vitamina C, iar seminţele, enorme şi ele, conţin calciu, proteine, potasiu şi fier.
Ceea ce este minunat este că acest fruct poate fi consumat ca atare sau gătit. Pulpa are un gust asemănător cu al ananasului, e dulceag şi parfumat.
În cazul în care se găteşte, pulpa seamănă la gust cu carnea de porc şi a început deja să fie servită în marile restaurante ale lumii, în special în meniurile vegetarienilor. În prezent se fac chipsuri, se prepară îngheţate sau se pregăteşte pe grătar şi se serveşte cu sosuri picante.
Apreciat pe piaţa internaţională datorită versatilităţii sale şi datorită proprietăţilor nutritive, jackfruit este din ce în ce mai bine vândut, preţul variază între 2,5 şi 5 dolari pe kilogram. În general, având în vedere mărimea fructului, poate fi găsit în marile magazine tăiat felii şi ambalat în porţii mai mici.
Până la urmă, cine ar cumpăra şi duce acasă un singur fruct de 30 – 40 de kilograme?
Să fim, deci, atenţi, să urmărim evoluţia acestui fenomen al naturii numit jackfruit, va fi cel care va astâmpăra foamea omenirii în viitor.
Articol scris de Iuliana Zamfir