Unii îl folosesc doar aşa, pentru că e la modă, alţii nu vor să audă decât de boia şi piper, c-aşa au învăţat de la bunica, mulţi ar vrea să-l folosească dar nu ştiu ce conţine şi se tem c-ar fi un fel de praf industrial.
Curry, un bun antioxidant şi antiinflamator
Curry este un amestec de condimente, folosit pentru sosuri în special în bucătăria indiană, dar şi în Japonia, Tailandia, Filipine etc. Reţeta nu este unică, sunt multe variante de curry, unele chiar verzi deoarece conţin busuioc sau pătrunjel.
Varianta pe care o cunoaştem mai bine este de origine indiană şi are ca bază praful de curcuma – binecunoscut antioxidant şi antiinflamator. Practic, rădăcina plantei, uscată şi măcinată, se pisează cu boabe de piper, cu ardei iute, coriandru, ghimbir, nucşoară, scorţişoară şi cuişoare.
După cum vedeţi, nici urmă de chestii artificiale, chimice, toate sunt condimente naturale, fiecare dintre ele au proprietăţi deosebite şi gusturi plăcute. Curcuma nu are un gust decis, dar devine bază pentru toate aromele de mai sus şi rezultatul este un amestec care se poate folosi în nenumărate moduri în bucătărie.
Se poate adăuga în amestecul de carne tocată pentru chiftele, se poate pune o linguriţă de curry în oala cu ciorbă de carne, se poate pregăti un risotto cu sos de curry, adică roşii scăzute sau bulion şi curry după gust.
Feliile de carne slabă se tăvălesc într-un amestec de curry, pesmet şi puţin ulei de măsline, apoi se coc la cuptor, acelaşi condiment este foarte bun şi cu peşte, cu ciuperci champignon sau chiar cu brânzeturi slabe.
În general, dă gust alimentelor mai puţin calorice care se consumă, astfel, cu mai multă plăcere, şi neutralizează gustul de “gras” al celorlalte.
După cum spuneam mai devreme, amestecul de condimente este foarte important pentru organism şi nu degeaba este folosit mult în ţări cu climă umedă, unde proliferează rapid bacteriile şi condiţiile de igienă şi de sănătate sunt precare.
Datorită curcuminei – ingredientul principal – curry este un bun dezinfectant al sistemului digestiv, ameliorează activitatea ficatului, protejează stomacul şi intestinele şi accelerează digestia.
Curry ajută şi sistemul circulator, se îmbunătăţeşte activitatea capilarelor şi inima este mai protejată. Întăreşte imunitatea, accelerează metabolismul şi reduce efectele artritei şi a reumatismului. Nu este indicat persoanelor care suferă de ulcer sau gastrită şi nici celor care au pietre la rinichi, arderile mai intense ale organismului pot accentua senzaţiile de discomfort.
Ca orice condiment, curry trebuie folosit ca atare, adică puţin şi bun.
Articol scris de Iuliana Zamfir