Nu ratez nici măcar o singură ocazie în care pot folosi cel puțin un tip de salată la masa principală a zilei. De câte ori explorez alte tărâmuri și vin în contact cu gastronomiile altora aduc acasă idei culinare noi, dar mai ales ingrediente de care n-am aflat până atunci, alimente minune și superalimente pline de nutrienți și substanțe care mențin și activează sănătatea fizică și psihică.
Așa s-a întâmplat și cu salata pak choi, pe care am văzut-o introdusă de ceva timp în unele dintre supermarketurile din România, cum ar fi în rețeaua MegaImage de exemplu.
O poți folosi în salate, crudă, fiartă, înăbușită, prăjită în aceeași cratiță în care faci friptura sau chiar pusă la grătar. Poți să o desfaci foaie cu foaie sau poți să o tai pur și simplu în două și s-o prepari în acest mod, așezând-o cu partea tăiată în tigaie. Va arăta bine pe farfurie păstrând un verde viu și apetisant, indiferent de modul în care e pregătită.
De ce să iubești și să mănânci pak choy
Iată o serie de motive. Și acestea sunt doar o parte!
- Pentru că este incredibil de bogată în nutrienți, cu peste 20 de molecule clasificate ca excelente pentru sănătate;
- Conține omega 3, zinc, luteină și peste alte 70 de substanțe antioxidante care blochează acțiunea radialilor liberi;
- Pentru că e plină de vitamina A și C;
- Pentru că această salată exotică a fost pusă de către studiile de profil pe lista alimentelor anticancerigene. Conține o substanță care se regăsește și în alte crucifere – adică în varză, broccoli, conopidă, napi, ridichi, topinambur, și ne referim la glucosinolat – care eliberează alte două molecule anticancer, ce-și încep efectul îndată ce ajung în cavitatea noastră bucală;
- Se prepară în doar câteva minute – cam 4-5 dacă se fierbe sau înăbușă, și 2-3 dacă se pune pe grătarul încins.
- Are o textură plăcută, mătăsoasă, asemănătoare cu cea a spanacului și un gust neutru, deci extrem de versatil în funcție de condimentele folosite și poate decora orice platou sau farfurie cu mâncare prin simpla sa prezență.
- De la aceasta salata se consumă totul, adică întregul buchețel de pak choy, singurul lucru pe care îl ai de făcut fiind acela de a-l spăla cu grijă.
Pentru a-i spori concentație de fitonutrienți cel mai bine este să-l stropești cu lămâie și să-l lași astfel cel puțin 5 minute înainte de a-l găti.
Poate fi adăugat și la supe și ciorbe, în orice fel de mâncare principal și mai ales în cele din carne, cu 5 minute înainte ca acestea să fie gata, fie punând buchetul întreg, fie rupând frunze din el, după plac.
Articol scris de Andrada Iulia Constantinescu