Soacră-mea îmi spunea mereu când făcea pomeni:
-Fată, când vei face şi tu să nu fii ca ăla care spunea “ bucata cea grasă din casă să nu iasă”!
Vedea că-s nedumerită şi-mi spuse că darul de suflet trebuie făcut mereu departe de casă, nu printre neamuri şi vecini, că n-ar mai fi aşa primit!
Alina Arvinna Ion şi Flavian Mihai sunt doi români care au ales să se dăruiască departe, tocmai în Africa, în Burkina Faso, una dintre cele mai sărace ţări ale lumii.
S-au cunoscut în Italia, unde emigraseră de ceva ani, ea din Bucureşti şi el din Braşov.
Orăşeni care va să zică, obişnuiţi de mici cu comodităţile vieţii moderne, cu slujbe bune şi cu sentimentul că totul e în relativă regulă, renunţă la tot pentru o perioadă şi pleacă în Burkina Faso pentru a ajuta copiii săraci ai unei ţări necunoscute.
Ideea a fost a lui Flavian, dar Alina n-a stat prea mult pe gânduri.
Au dat zvon prietenilor pentru a primi ajutor, au făcut apel pe Facebook, au primit donaţii şi în august 2015 au întreprins prima călătorie în Burkina Faso, sprijiniţi şi de o comunitate religioasă – Religieux de Saint Vincent du Paul.
Cu banii donaţi şi cei puşi din buzunarul propriu, în total de un pic peste 2000 de eur, au reuşit într-o lună să plătească şcolarizarea a unui număr de 50 de copii, să plătească certificatele de naştere a 70 de copii, să cumpere cărţi şi abecedare, să intervină de câte ori era nevoie în viaţa comunităţii care i-a primit cu prietenie de la început.
Nu umili pentru că ei erau albi, deci stăpâni în concepţia noastră. Ci cu demnitate şi mândria de a avea prieteni buni şi de departe.
Alina şi Flavian au adoptat şi doi copii pe care-i susţin de la distanţă şi au ajutat pentru finalizarea altor adopţii, practic cu doar 100 euro anual se susţine şcolarizarea unui copil care, de cele mai multe ori, nu are o altfel de şansă de a studia.
Şcolile şi sistemul sanitar sunt la pământ, nici nu ştii de ce să te apuci mai întâi într-o astfel de sărăcie lucie, îţi dai doar seama că noi, cei născuţi în altă parte mai norocoasă a lumii, ar trebui să apreciem mai mult ceea ce avem.
După prima expediţie în Africa, cei doi români au întemeiat asociaţia Haily, cu gândul de a continua să schimbe lumea, în felul lor cel bun. Alte donaţii, alţi oameni cu suflet le-au fost alături şi a demarat a doua călătorie, cu scopul de a ridica o şcoală, proiect ambiţios şi mai mult decât necesar, având în vedere că-n vizita anterioară văzuseră o şcoală publică în care clasa avea două table, una în faţă, alta în spate, ca să se poată predea simultan la doi ani diferiţi.
Acum, cei doi sunt din nou în Africa, moleşiţi de căldura insuportabilă uneori, în luptă cu ţânţarii şi cu toate vicisitudinile vieţii de acolo, dar dăruiţi cu zâmbetul celor pe care-i ajută. Şi care au o cu totul altă mentalitate în legătură cu facerea de bine. Ştiţi voi că la români se spune că facerea de bine ar fi de evitat că te trezeşti nerăsplătit cum se cuvine.
Ei bine, în Burkina Faso îi opresc pe drum oameni pe care nu-i cunosc, doar să le mulţumească pentru că au făcut bine cuiva, au auzit ei că aceşti români au cumpărat abecedare sau medicamente şi le mulţumesc frumos, demn şi senin.
Mă gândesc uneori la vorbele Malalei: “cu un creion şi-o carte se poate schimba lumea”. Iar Alina şi Flavian asta fac, schimbă lumea în care trăiesc, zeci, sute de copii vor avea un alt viitor şi un alt destin datorită lor şi al celor care îi susţin cu donaţii. Orice bănuţ contează într-o ţară în care nu e mai nimic, cu doar un euro pe săptămână femeile-şi cumpără ce le trebuie ca să facă un fel de sos cu care vor condimenta hrana săracă a familiilor lor.
Şi cui va spune că noi, albii, suntem altfel, mai educaţi, mai civilizaţi, voi repeta că am avut doar norocul de a ne naşte în alt loc al Terrei. Şi că ei, oamenii din Burkina Faso au alte calităţi pe care noi nu le avem, sunt răbdători, veseli, bucuroşi să afle lucruri noi, să înveţe, dornici să trăiască frumos şi recunoscători pentru orice faptă bună făcută nu neapărat lor, ci cuiva.
Pentru cei care doresc să-i ajute pe Alina şi Flavian să continue, pentru cei care vor să pună o carte şi-un creion în mâinile unor copii mai puţin norocoşi, iată :
Haily
Via Martiri di Berceto 4, 50068 Rufina (FI) Italia
C.F. 94254730487
IBAN: IT74 X033 5901 6001 0000 0140 655 – Banca Prossima
BIC: BCITITMX
Adresa de mail a asociaţiei este hello@behaily.org.
Ştiţi ce se spune în cultura populară din Burkina Faso?
Că omul se vindecă prin om.
Galerie foto:
Articol scris de Liliana Angheluță
Sursa foto: Alina Arvinna Ion