Foarte multe intervenții chirurgicale – mai ales din sfera ortopedică – trebuie completate cu ședințe de kinetoterapie pentru ca pacientul să se recupereze cât mai repede, cât mai deplin posibil. Dr. Gabriel Ștefănescu , ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, interlocutorul nostru din interviul de mai jos, afirmă că a nu urma indicația medicului specialist de a se face kinetoterapie poate echivala cu compromiterea rezultatului obținut prin intervenție chirurgicală sau prin alte tipuri de tratamente.
De asemenea, atrage atenția asupra faptului că nu orice exerciții pot ajuta pe oricine: ”Atunci când este necesar să se facă kinetoterapie, ortopedul va comunica acest lucru pacientului său și îi va oferi și argumentele medicale. Aceste ședințe au beneficiul că se desfășoară după un plan personalizat, perfect adaptat la nevoia de recuperare a pacientului. Pe you tube de exemplu, sunt multe tutoriale de gen, dar nu încurajez să se lucreze după acestea, pentru că nici un pacient nu este standard! Fiecare are o problemă specifică, trebuie să se țină seama de ansamblul tuturor afecțiunilor și problemelor medicale pe care le are și acest lucru numai un profesionist îl poate face! ” – explică dr. Gabriel Ștefănescu.
Redăm mai jos interviul integral.
Cât de importantă este kinetoterapia făcută sub îndrumare profesionistă?
”Foarte importantă! Ajută la reintegrarea socială și la recuperarea totală a pacientului și e recomandată în tratarea foarte multor afecțiuni, mai ales din sfera ortopedică.
După evaluarea completă a pacientului noi, ca medici specialiști, suntem aceia care le comunicăm necesitatea de a face ședințe de kinetoterapie, deoarece terapia fizică medicală aduce plusul său de contribuție în recuperarea totală și rapidă a pacientului, ajută la refacerea funcțiilor diminuate și la readaptarea funcțională acolo unde este necesar, promovează relaxarea și duce la creșterea confortului fizic și psihic. Toate acestea ajută pacientul să-și reia cât mai repede viața de dinainte și să se bucure de un corp sănătos.
Dacă în trecut se considera că a sta la pat o perioadă îndelungată ajută, astăzi, după decenii de cercetare și observare, abordarea terapeutică este exact invers. De ce? Din motive științifice întemeiate. Studiile au dovedit că imobilizarea la pat pe o perioadă lungă duce la pierderi importante de masă musculară, apar durerile de articulații și mușchi, este afectată circulația sângelui și au loc pierderi de masă osoasă!
Ce poate face kinetoterapia pentru noi?
Foarte multe lucruri! De la activarea mobilității articulare care facilitează reluarea tuturor tipurilor de mișcări până la tonifierea musculaturii în așa fel încât să contribuie la o mai mare stabilitate a articulațiilor vizate. Menținerea forței acestor mușchi poate duce la dispariția durerii și poate preveni viitoare accidentări. Este o meserie importantă pentru calitatea vieții pacientului, pentru că îl ajută pe acesta să își remedieze handicapul și promovează mobilitatea.
Care sunt afecțiunile ortopedice în care este indispensabilă?
Prin kinetoterapie se are în vedere recuperarea capacităților funcționale ale pacientului. Prin urmare acesta va primi un program individualizat, în funcție de patologia sa specifică, pe baza unui plan de obiective bine structurat.
Este obligatoriu însă ca pacientul să aibă deja un diagnostic de acuratețe și o evaluare prealabilă de la medicul specialist înainte de a începe kinetoterapia. Kinetoterapia se dovedește utilă în afecțiuni neurologice, geriatrice, pediatrice, dar mai ales ortopedice.
Iată doar câteva condiții medicale ce țin de sfera ortopediei în care kinetoterapia este absolut necesară. Sunt mult mai multe, de fapt, dar ne-ar trebui foarte mult spațiu să vorbim despre toate, așa încât trecem în revistă doar câteva:
- Ruptura ligamentului încrucișat anterior;
- Ruptura și sutura de menisc;
- Ruptura ligamentului încrucișat posterior;
- Leziunile ligamentelor colaterale;
- Instabilitățile de umăr;
- Ruptura mușchiului biceps brahial;
- Instabilitățile de gleznă;
- Ruptura tendonului achilean;
- Fracturile membrului superior și inferior;
- Scolioză;
- Cifoză;
- Discopatia lombară;
- Hernia de disc.
Unde vă pot găsi pacienții care se confruntă cu probleme osteo-articulare?
Pentru pacienți sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654.
De asemenea, pot fi găsit la Spitalul Medicover București, luni / miercuri / joi între 8-13 și marți / vineri între 15-20, cu programare prin call center la 021 9896 sau la Regina Maria – Policlinica Băneasa, luni / miercuri între 14-20 și vineri între 8-14.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil