Unii ar spune ”n-am ajuns chiar așa de sărac încât să mănânc buruieni!”
Apoi s-ar duce la magazin și ar cumpăra niște salată verde crescută în sere și hrănită cu chimicale, roșii din plastic și orice altceva i-ar fi pe plac, numai din magazin să fie.
Oamenii au ajuns să aibă teamă de contactul cu pământul, cu roadele lui naturale, li se pare că ceea ce nu are un preț, o etichetă, nu este bun. Dar pământul ne dăruiește în fiecare an o mulțime de plante numai bune de mâncat, pline de vitamine și săruri minerale, le strivim sub tălpi și nu ne învrednicim să le culegem.
Sunt gratis!
Și, pentru cine nu știe, omul nu a inventat nimic în natură, a cules și a cultivat speciile deja existente, dar agricultura intensivă nu a știut să dea gust bun produselor, le-a făcut doar mai mari și mai rezistente la anumite boli, folosind substanțe chimice și îngrășăminte.
Ca să revenim la mâncărica noastră, întrebarea e cum anume le găsiți și care buruieni sunt bune de mâncat, pentru că nu toate sunt comestibile. Sfatul e să ieșiți la plimbare pe câmpurile din afara orașului sau în păduricile din jur, oriunde ați fi veți găsi ceva bun de cules.
Luați-vă un cuțitaș – merge și fără – o pungă, o pereche de mănuși și încercați să vă relaxați, bucurându-vă de primăvară.
Ce e bun de cules?
De exemplu, păpădie, pe asta o știe toată lumea, culegeți frunzele fără să stați pe gânduri. Conține mult potasiu, ceea ce ajută la stabilizarea presiunii arteriale, conține taraxacina, o substanță amară care depurează ficatul și ajută digestia. Păpădia este un excelent diuretic și detoxifiant. Cu ajutorul cuțitașului puteți lua și câteva rădăcini, le uscați și le veți folosi pentru obținerea unor ceaiuri depurative.
O altă plantă bună de cules este urzica. Despre urzică nu vorbim prea mult, știe toată lumea cât de importantă este, conține mult fier, siliciu, calciu și potasiu, dar și importante cantități de vitamina C, exact ceea ce avem nevoie la ieșirea din iarnă.
Ce-ar mai fi de cules?
Frunze de portulac, de trifoi roșu, creson, măcriș…Lista e lungă, dar ne-am oprit la cele mai cunoscute buruieni, nu trebuie să riscați să culegeți ceea ce nu cunoașteți.
Cum faceți mâncărica de buruieni?
Odată ajunși acasă din plimbare, spălați bine buruienile sub jet de apă, schimbați apa de vreo două ori pentru a elimina praful, pământul și alte impurități.
Puneți o cratiță încăpătoare pe foc, un pic de ulei de măsline și, la foc mic, puneți buruienile tăiate mărunt sau rupte cu mâna.
Nu uitați să acoperiți cu un capac, se vor căli și înmuia singure, nu e nevoie să le fierbeți în prealabil.
Supravegheați totul pentru că operațiunea durează puțin, amestecați din când în când și, la final, adăugați trei căței zdrobiți de usturoi.
Gustați și adăugați sare, piper sau boia de ardei iute, după gust.
Se servește caldă, alături de ouă ochiuri sau cu orice altceva doriți.
Cu siguranță le veți mânca cu poftă!
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto Organic Joy