Oriunde te uiți în natură, culorile îți iau ochii. Gastronomii, patiserii, cofetarii și bucătarii au încercat mereu să dea farmec felurilor de bucate, inspirându-se din natură.
În ultimii ani, însă, coloranții nocivi au invadat alimentele proaspete sau conservate, cu toate riscurile ce decurg de aici. Dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu, dezbate subiectul împreună cu noi.
Coloranții sintetici se adaugă în orice, inclusive în alimentele destinate copiilor
”Anual se fabrică peste 7-10 milioane de kilograme de coloranți sintetici, care se adaugă în orice aliment, inclusive în cele destinate copiilor. Coloranții sunt subiectul multor cercetări actuale, care pun în evidență nocivitatea lor, cercetări care arată că pot declanșa de la tulburări de comportament și obezitate, până la diabet, atacuri cerebrale ori cancer. Citeam într-un studiu recent publicat de către o revistă de pediatrie clinică, cantitățile uimitoare de coloranți din produsele alimentare destinate copiilor, precum cerealele, prăjiturile, bomboanele, care mâncate zi de zi, timp de mai mulți ani, produc probleme de sănătate reale! Chiar brânza de pe pizza poate fi colorata artificial – atrage atenția interlocutoarea noastră și continuă:
Trebuie să fim corecți până la capăt și să spunem că dacă un produs nu este viu colorat pe raft sau în vitrină, nu mai este cumpărat. Cum producătorul caută noi metode să satisfacă capriciile clientului, el va încerca să ”ne ia ochii” prin aspect. Prin urmare, dacă noi, în calitate de clienți am fi cu adevărat exigenți față de propria noastră sănătate și nu am cumpăra alimente colorate sintetic, pline de conservanți și cu foarte mult zahăr, producătorii s-ar reorienta.
Și totuși cum aducem un plus de frumusețe și culoare alimentelor preparate de noi?
Așa după cum știți, pledez pentru sănătate și păstrarea acesteia prin mijloace naturale, la îndemână, prin metode alternative, holistice. De exemplu, pentru subiectul propus de dumneavoastră astăzi, recomand alternative din surse naturale. Din morcovi, varză roșie, șofran, spanac, frunze de ceapă galbenă, dovleac, fructe de pădure, turmeric, se pot obține nuanțe și culori superbe. Știu, o să spuneți că aceste culori obținute natural nu sar la fel de tare în ochi ca cele chimice, dar nici nu e nevoie! De altfel, un impact vizual prea puternic este primul care ar trebui să te facă să te întrebi dacă alimentul respective e natural. Educă-ți copilul și ghidează-l încă de mic să facă alegeri alimentare naturale și să recunoască falsul! – ne îndeamnă interlocutoarea noastră, unul dintre marii specialiști în fitoterapie din România și ne dă și următorul pont.
Spirulina, un colorant natural la îndemână și ușor de folosit
De exemplu, știați că prin intermediul spirulinei se pot colora natural alimentele, prăjiturile și sucurile preparate în casă?
Conținutul uneia sau mai multor capsule de spirulină, după caz, poate colora înghețata de vanilie, ouăle umplute, cremele pentru torturi sau prăjituri sau orice altceva te lasă imaginația.
Așa după cum se știe deja, spirulina este o substanță ce crește capacitatea de apărare naturală a organismului, facilitează eliminarea metalelor grele și a toxinelor, asigură funcționarea normală a ficatului și sprijină activitatea organelor interne, dar poate fi și un ajutor în dorința noastră de a face mai petisante alimentele și dulciurile preparate în casă, lucru mai puțin știut până acum – conchide dr. în farmacie A.D.Raiciu.
Interviu realizat de Iuliana Zamfir