Pentru că primim des întrebari de la cititorii site-ului aquiahora.ro cu privire la importanța folosirii plantelor aromatice în mâncare, astăzi vă prezentăm mărarul.
Ne ajută în acest demers specialistul în aromoterapie și plante medicinale dr. Anca Daniela Raiciu, HOFIGAL:
Mărarul era folosit în vechime ca plantă anti-ageing
”Românii folosesc mărarul destul de des în mâncare, la pregătirea murăturilor, în salate, deoarece le place gust puternic şi proaspăt fără de care anumite reţete parcă n-au sens.
Plantă mediteraneeană ca majoritatea plantelor aromatice, mărarul s-a răspândit cu uşurinţă în lume, datorită faptului că seminţele sale sunt foarte mici şi vântul le poartă uşor la distanţe mari. Sunt scrieri care atestă că se folosea încă de acum 5000 î.e.n. de către egipteni pentru calmarea durerilor intestinale şi chiar era considerat o plantă anti-ageing, fiind nelipsit și din bucătăria grecilor.
Mărarul conţine multă vitamina C, vitaminele B1 şi B2, acid folic, fier, potasiu şi calciu. Tot ce avem de făcut este să-l cumpărăm din piețe și să-l folosim în supe, toănițe, mâncăruri de carne sau legume cu recomandarea de a fi pus după ce mâncarea este luată de pe aragaz pentru a putea profita de toate beneficiile sale – punctează specialistul.
Beneficiile terapeutice ale mărarului:
Interlocutoarea noastră face următoarele precizări cu privire la capacitățile de remediu ale acestei plante:
- este diuretică, ajută la eliminarea lichidelor, opreşte procesul retenţiei de apă, curăţă rinichii şi depurează întregul organism. Utilizat şi în curele de slăbire, ceaiul de mărar se pregăteşte dintr-o lingură de frunze şi seminţe zdrobite la o cană de apă;
- reuşeşte să reîncarce cu energie persoanele care se simt obosite fără vreun motiv aparent, combate depresia şi atacurile de panică. În acest sens, utilă e tinctura de mărar care se obţine din trei linguri de frunze şi seminţe zdrobite peste care se adaugă 100 ml de alcool de 60 grade, se lasă la macerat o săptămână, la loc întunecos, apoi se filtrează şi se ia câte o linguriţă înainte de mese;
- aceeaşi tinctură se ia înainte de mese pentru a favoriza digestia greoaie şi pentru a evita balonările. Conform cercetărilor, mărarul are proprietăţi antibacteriene şi reuşeşte să ţină în frâu problemele aparatului digestiv. Tocmai de aceea este bun şi pentru întărirea gingiilor şi eliminarea florei bacteriene care atacă dantura. Persoanele care au obiceiul să mestece frunze crude de mărar au dantura mai sănătoasă şi gingiile mai puternice;
- stimulează lactaţia şi are proprietăţi afrodisiace.
“Nu treceţi nepăsători pe lângă această minune a naturii, iar când veţi vedea pălăriile cu seminţe culegeţi şi puneţi la uscat, apoi păstraţi-le în pungi de hârtie întrucât sunt extrem de folositoare” – își încheie recomandările dr. A.D. Raiciu.
Interviu realizat de Iuliana Zamfir