”Se pare că marea majoritate a cancerelor de piele este cauzată de expunerea necontrolată și excesivă la soare – afirmă dr. Tovaru de la Centrul Medical Neolife – dar ecuația este mai complicată de atât, de aceea numai un consult făcut de către medicul specialist ne poate asigura că suntem bine la acest capitol.”
Persoanele cele mai expuse la melanom, boală cu evoluție fatală și rapidă
”Foarte important este să conștientizăm dacă noi, ca indivizi, avem un factor crescut de risc și dacă facem parte din una de categoriile expuse mai jos, să ne prezentăm cel puțin o dată pe an la medicul specialist:
- persoane în al căror istoric familial există cazuri de melanom. La acestea riscul crește cu 30 până la 50 la sută;
- cele care au număr mare de nevi. Se știe că persoanele cu mai mult de 100 de nevi au un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta melanom, comparativ cu indivizii cu un număr de nevi mai mic de 15;
- prezența de nevi displazici, dimensiunea acestora fiind foarte importantă;
- persoane care au suferit arsuri cutanate după expunerea la soare în special în prima copilărie, dar și la vârsta adultă;
- cele care au suferit traumatisme ale nevilor;
- apariția uneor leziuni nevice noi la maturitate;
- persoanele cu piele deschisă la culoare care nu se bronzează niciodată, dar de câte ori se expun chiar și un timp scurt la soare, se ard.
Trebuie spus că și cei care nu fac parte din nici una dintre categoriile despre care s-a făcut vorbire mai sus, nu sunt scutiți de griji, pentru că melanomul poate să apară și pe palme, tălpi, scalp, unghii locuri neexpuse la soare” – avertizează interlocutoarea noastră.
Persoanele cu pielea închisă la culoare fac mai rar cancer de piele
”Este adevărat că persoanele cu pielea foarte închisă la culoare fac mai rar cancer de piele, dar asta nu înseamnă că sunt total excluse. Îmi aduc aminte de cazul foarte talentatului Bob Marley, care nu împlinise 40 de ani când a fost răpus de un melanom malign subunghial. Este genul de excepție de la regulă care ne arată că și în ciuda lipsei factorilor de risc, posibilitatea de a dezvolta un melanom există și trebuie îndepărtată” – subliniază interlocutoarea noastră.
De ce melanomul nedepistat la timp duce la un deznodământ tragic?
Una dintre cele mai frecvente întrebări primite de la cititori se referă la agresivitatea acestui tip de cancer.
Iată ce lămuriri ne-a oferit interlocutoarea noastră, asistent universitar doctor Mihaela Tovaru, medic primar dermato-venerice – Centrul Medical Neolife:
”Melanomul malign provine din înmulțirea dezorganizată a celulelor care sunt răspunzătoare de producerea pigmentului în piele. Multă lume nu ia în seamă sfaturile medicale cu privire la expunerea corectă la soare sau la factorii de risc asociați și, în ciuda campaniilor de informare, numărul cazurilor de cancer de piele continuă să crească peste tot în lume.
În România nu sunt statistici din păcate, dar să ne uităm la cele din Statele Unite, și păstrând proporțiile să ne facem o idee despre această patologie: 5 milioane de oameni sunt diagnosticați cu melanom și alte cancere de piele în fiecare an în SUA! Dacă ne uităm și la repartiția pe sexe și grupe de vârstă și vom constata că ocupă locul 5 la femei și 6 la bărbați în rândul cancerelor în general și este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la adolescenți și adulții tineri, atunci vom înțelege că această patologie poate afecta pe toată lumea!
Melanomul apare la nivel cutanat sau mucos inițial, dar din nefericire este o tumoră foarte agresivă, și în faze avansate are o mare capacitate de metastazare, invadând rapid țesuturi și organe. Din acest motiv este considerat un cancer fulminant și fatal și de aici vine importanța diagnosticării precoce”, punctează aceasta.
Vestea bună este ca melanomul, în faze incipiente, este perfect curabil
Interlocutoarea noastră, dr. Tovaru – Centrul Medical Neolife, ne dă și o veste bună și anume aceea că melanomul este perfect curabil dacă se respectă cel puțin o condiție.
Această condiție, conform spuselor sale, desparte viața de moarte:
”În primul rând tumora să fie depistată precoce. Condiția despre care vorbeam este aceea ca pacienții cu risc să-și facă control de două ori pe an sau de câte ori consideră medicul specialist, iar pacientul fără risc cel puțin o dată! În acest mod se poate interveni imediat, cu șanse totale de succes, pentru că în cel mai scurt timp posibil de la identificarea leziunii se va efectua tratamentul chirurgical. Operația făcută sub această condiție asigură vindecarea. Doresc să fiu clară și să conștientizez cât mai multă lume că, la o tumoră avansată, șansele de supraviețuire sunt foarte mici, iar boala este letală!
Invers, boala este perfect curabilă dacă este detectată în stadiile incipiente.”
Ideal ar fi ca acest control să se realizeze cu un aparat performant
”Un aparat performant și un control medical cu acesta, extrem de minuțios, făcut literalmente din cap până-n picioare, este condiție de bază pentru un diagnostic plin de acuratețe – afirmă medic primar Mihaela Tovaru în timp de ne descire procedura:
Centrul Medical Neolife folosește un aparat de microscopie digitală cu epiluminiscență numit Fotofinder, la ora actuală cea mai performantă tehnologie de investigare dermatoscopică din România.
Fotofinder este un aparat extrem de inteligent însoțit de un soft pe măsură. Aparatul mărește de 160 de ori fiecare element pe care îl cercetează. Examinarea pacientului se soldează și cu o hartă a tuturor alunițelor de pe corp care este stocată și comparată cu examinări ulterioare. Acest fapt permite detectarea oricărei modificări, oricât de mici, care are loc la nivelul pielii și ne ajută să depistăm leziunile în stadiul incipient, adică stadiul în care putem asigura vindecarea”, ne dă asigurări interlocutoarea noastră.”
Obține și tu o examinare cu Fotofinder sunând la call center Neolife 021.9230 și asigură-te că ești sănătos!
Interviu realizat de Adriana Caranfil