Pe grupurile de mămici, pe facebook, pe site-urile special dedicate mamelor și copiilor, unul dintre cele mai discutate subiecte este acesta: când introducem oul în alimentația bebelușului? Câte ouă este sănătos să mănânce pe săptămână? Trebuie combinat cu alt aliment sau se administrează de-sine-stătător?
Nici pediatri nu sunt foarte hotărâți în legătură cu acest subiect, drept pentru care consumul ouălor de către bebeluși este un subiect controversat.
Totuși, de ce oul este atât de important?
”Gândiți-vă la componentele oului: sunt atât de echilibrate încât au devenit standard de referință pentru compararea proteinelor din alte alimente! Proteinele din ou care se găsesc în albuș sunt biodisponibile în proporție de 100% și conțin toți aminoacizii esențiali necesari organismului. Mă refer la cantități crescute de tirozină, triptofan și lizină, mă refer la fosfolipide, extrem de necesare în alimentație, mai ales in cazul copiilor și al gravidelor, la vitamine hidrosolubile, în special complexul B, și liposolubile cum ar fi vitamina A, D, E si K, fosfor, zinc, calciu și fier” – argumentează nutriționistul Eviana Trandafir.
Există o tehnică a introducerii oului în alimentația bebelușului?
Mai întâi să vorbim despre recomandarea de a se introduce oul întreg și nu doar a gălbenușului, cum susțin unii medici pediatrici. Aceștia spun că albușul este indicat să fie introdus în alimentație după vârsta de 1 an. Chiar dacă albușul are potențial alergen, a-l da copilului după un an, nu garantează că acesta nu va face alergie. Ba chiar nici istoricul de alergii din familie nu poate fi luat ca reper absolut. Aceasta este concluzia cercetărilor din ultimii ani – afirmă interlocutoarea noastră și-și continuă explicațiile:
Tehnic vorbind, oul se poate introduce întreg, nu doar gălbenușul, după vârsta de 6 luni, când copilul s-a familiarizat cu câteva legume. Recomandarea este aceea de a se testa toleranța copilului cu o bucățică mică, ce va cuprinde și albuș și gălbenuș.
Se v da în prima perioadă a zilei, in mediul familiar, și de către persoana care îl hrănește în mod obișnuit, într-o perioadă în care copilul este perfect sănătos.
Câte ouă poate mânca un copil pe săptămână?
Două oua proaspete de găină pe săptămână la masa de prânz, oferite in zile diferite este idealul! – ne asigura nutriționistul Eviana Trandafir, urmărind ca alimentația generală a bebelușului să fie echilibrată, excesul de proteine dăunând pe termen lung.
Cum ar trebui să fie gătit oul pentru hrana bebelușului?
Despre acest lucru vă propun să vorbim într-o întâlnire viitoare, deoarece aș dori să ofer și câteva rețete pentru mămici explicând totodată care este cel mai sigur și mai sănătos mod de preparare.
Interviu realizat de Adriana Caranfil