S-a răspândit în întreaga lume obiceiul de a consuma peşte crud, sushi, preluat din bucătăria japoneză.
Este vorba despre filet de peşte crud umplut cu orez sau legume tăiate foarte fin şi făcut rulou, totul cât o îmbucătură, nu mai mult.
Ştim că peştele conţine Omega 3, că este foarte bun în alimentaţie şi unii dintre noi ar putea fi tentaţi să-l consume fără a-l pregăti termic în prealabil.
Care sunt pericolele?
Intoxicaţiile şi infecţiile cauzate de bacteriile patogene sau infecţiile determinate de paraziţii care se găsesc în peşte.
Cel mai periculos parazit este Anisakis, un vierme foarte subţire care-şi găseşte loc în intestinele peştelui. În momentul în care acesta este capturat, Anisakis încearcă să scape şi migrează, ajungând în muşchii peştelui, în carnea sa.
De regulă, acest parazit este eliminat în momentul în care este gătit, temperatura înaltă îl distruge, dar dacă peştele nu a fost pregătit corespunzător poate să ajungă în stomacul nostru, în întregul aparat digestiv, până la colon.
Pentru a se apăra de sucuri gastrice şi procese digestive va ataca, încercând să perforeze mucoasele, provocând dureri puternice, stare de vomă. În final va fi eliminat, dar atacul acestui parazit poate genera formarea unor granule ce împiedică digestia perfectă şi care pot fi eliminate doar prin operaţie.
Soluţii foarte simple de care trebuie să ţinem cont
- orice peşte proaspăt prins trebuie să fie curăţat cât mai repede de intestine, se elimină posibilitatea ca parazitul să migreze în carnea sa;
- peştele crud, în cazul în care se doreşte pregătirea de sushi, trebuie să fie congelat în prealabil cel puţin o zi, măsură care va ucide toate bacteriile şi paraziţii;
- nu trebuie să existe la masă peşte prăjit doar puţin sau insuficient fiert, nu se aplică tehnica “carne în sânge”, atât de apreciată de cei care fac grătar. Peştele se prăjeşte sau se coace la cuptor la temperaturi de minim 100 grade;
- asiguraţi-vă că peştele în saramură a beneficiat de tratamentul de congelare înainte de a fi pus în sare, uneori bacteriile rezistă în condiţii extreme.
Nu evitaţi peştele după ce citiţi aceste rânduri, este un aliat important al sănătăţii noastre, tocmai de aceea trebuie să-l consumăm mai des, având grijă de câteva aspecte.
Articol scris de Iuliana Zamfir