Nici un părinte nu încurajează copiii să mănânce bomboane.
Pe de altă parte, ca semn de dragoste, tot ei cumpără punguţe cu fel de fel de dropsuri, jeleuri, care de care mai colorate, mai ciudate ca formă, numai bune de ronţăit cu poftă.
E un mod de a se bucura alături de ei de un moment dulce, urmat de un sărut lipicios.
Atât că tot ceea ce se găseşte în comerţ sunt bomboane colorate artificial, cu arome obţinute chimic sau creme pline de conservanţi.
Dacă tot trebuie să-şi strice dinţii, măcar să o facă ronţăind bomboane făcute în casă, ştim ce punem în ele şi decidem noi culoarea şi forma.
Avem nevoie de forme specifice din silicon pentru ca jeleurile să fie mai uşor de scos, dar compoziţia poate fi pusă şi într-un vas de sticlă care se lasă în frigider un timp, apoi se poate tăia în cubuleţe.
Ingredientele pentru jeleurile făcute în casă
- cană şi jumătate de suc de fructe (măsura cănii fiind de 250 ml)
- 4 linguri praf de gelatină
- 4 linguri miere de albine
Mod de preparare
- se varsă sucul de fructe într-o crăticioară şi se adaugă gelatina, se lasă câteva minute la repaos, timp în care lichidul absoarbe gelatina. Se va obţine o compoziţie densă care se amestecă bine pentru uniformizare
- se pune pe foc mic, amestecând într-una, fără a lăsa ca această compoziţie să fiarbă. Doar încălzim, amestecul dens va deveni va deveni lichid, important e ca granulele de gelatină să fie complet dizolvate
- se dă crăticioara jos de pe foc, se adaugă mierea şi se amestecă bine
- se varsă totul în forme de silicon micuţe sau într-un vas şi se lasă la frigider două sau trei ore, până la solidificare
Se poate folosi suc de kiwi pentru jeleuri verzi, de portocale sau lămâie pentru jeleuri portocalii sau galbene, rodie pentru roşu.
Jeleurile de fructe se pot păstra într-o cutiuţă, în frigider, timp de două sau trei săptămâni.
Puteţi implica şi copiii în pregătirea lor, vor învăţa de mici ce înseamnă să-ţi faci singur în casă ceea ce doreşti, vor afla că sănătatea lor contează şi că atunci când foloseşti ingrediente naturale e mai puţin dăunător să te bucuri de dulciuri.
Articol scris de Iuliana Zamfir