Iată o rețetă pe cât de simplă pe atât de spectaculoasă pentru zilele în care aveți musafiri și vreți să impresionați plăcut. Ca timp de lucru avem nevoie de cca. 50-60 de minute.
Ingrediente pentru 2 porții:
- 1 pui de cca. 1 kg. tăiat în două și curățat de piele,
- lingură de făină,
- 2 linguri de ulei de măsline,
- ceapă tocată fin,
- un cățel de usturoi zdrobit,
- linguriță de cimbru verde tocat mărunt,
- 100 ml. de vin alb demisec,
- 2 linguri de coniac,
- rămurele de cimbru proaspăt pentru ornat.
Pentru merele caramelizate avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 40 de gr. de unt nesărat,
- 2 mere ionatane tăiate feliuțe subțiri,
- linguriță de zahăr fin.
Mod de preparare:
Se dau bucățile de carne prin făină și se încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie în care prăjim carnea cca. 4 minute pe fiecare parte, având grijă să nu se ardă. După acest proces se da carnea de pe foc, se adaugă și restul de ulei în aceeași tigaie și se pune ceapa și usturoiul la călit până ce căpăta culoare.
Se adaugă cimbrul și vinul, apoi bucățile de pui, se pune sare și piper după gust, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă totul la foc mic în jur de 20 de minute.
Se scoate carnea într-un castron separat având grijă să o menținem caldă, se da focul mai mic și se lasă sosul să fiarbă până ce scade la jumate.
Între timp, pentru a pregăti merele de caramelizat, avem nevoie de o crăticioară în care topim untul după care întindem feliile de măr într-un singur strat pentru a le presăra cu zahăr cât mai ușor. Lăsați-le pe foc până când zahărul de pe ele începe să se topească și să se caramelizeze, întorcându-le doar o dată.
Separat, într-un ibric încălzim ușor coniacul și îl aprindem cu un chibrit. După ce coniacul s-a stins, îl turnăm peste sosul din tigaie, amestecăm și voila!
Aranjați pe farfurie și turnați sosul peste bucățile de carne și ornaţi cu rămurele de cimbru proaspăt.
Articol scris de Iuliana Zamfir