Ca urmare a articolului Menopauza prea timpurie comportă riscuri. Află care sunt și cum combați naturist bufeurile, multe femei au dorit să afle de la dr. Iulia Hobeanu, medic specialist la spitalul ”St. Pantelimon” din București, cu competențe și în fitoterapie, dacă există alimente care ar trebui preferate sau introduse în dietă odată cu instalarea menopauzei.
Menopauza chiar presupune un stil de viață sănătos!
”Într-adevăr, perioada menopauzei este o etapă delicată în viața femeii și de aceea, este recomandat să adoptăm un stil de viață cu adevărat sănătos pentru a combate efectele ei negative, instalarea bolilor și degenerarea.
Dacă până acum nu am consumat anumite alimente este recomandat ca de aici încolo s-o facem. De asemenea, trebui să introducem mișcarea ca parte a felului în care ne organizăm viața, să evităm îngrășarea, să renunțăm la ceea ce e nesănătos, înțelegând că în această perioadă chiar este nevoie de atenție și respect față de propria sănătate.
Astfel:
- Consumul de fructe și legume – oferă multe beneficii: fibre, vitamine, minerale, grăsimi bune etc. Dar există și motive legate de menopauză pentru care trebuie să le incluzi în hrana ta: fitoestrogenii, faptul că ajută la eliminarea constipației și transpirației excesive, dar și la ținerea sub control a greutății.
- Consumul de alimente ce conțin soia asigură fitoestrogeni, care ameliorează multe dintre neplăcerile asociate premenopauzei și după aceea la menopauză.
- Consumul de cereale integrale.
- Lactatele: odată cu menopauza, 4 femei din 5 vor face osteoporoză. Poți reduce riscul consumând mai multe lactate, în special degresate. Alege laptele dulce sau bătut, iaurtul, chefirul, brânza dulce și mai puțin telemeaua, care este sărată, sau cașcavalul, care are multe grăsimi. Aportul lor de calciu este benefic pentru a combate osteoporoza, transpirația excesivă, scăderea tonului muscular, pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos.
- Consumul de semințe: e indicat să mănânci săptămânal mici cantități de semințe de dovleac, arahide, fistic (nesărate) și de semințe de in, toate bogate în acizi omega 3, fitoestrogeni și fibre.
- Evită sau consumă doar puțin cafea neagră, ceai negru, alcool, băuturi dulci și carbogazoase, sifon și chiar apă minerală. Alege apă plată, ceaiurile din plante medicinale sau fructe, ceaiul verde, sucurile proaspete din fructe și legume. Apa ajută rinichii să funcționeze mai bine, toxinele sunt filtrate mai repede și multe dintre neplăcerile menopauzei (transpirația, uscăcinea pielii și a mucoaselor, bufeurile) sunt mult ameliorate.
- Atât grăsimile, cât și glucidele sunt necesare organismului cu o condiție: nu mult, ci bun. Înlocuiește uleiul rafinat cu ulei presat la rece, margarina cu o linguriță cu unt, renunță la untura, seu, carne grasă și mezeluri. Zahărul e ca un drog, cu cât mănânci mai mult, cu atât ai vrea și mai mult.” – conchide interlocutoarea noastră, dr. Iulia Hobeanu.
Interviu realizat de Adriana Caranfil