Maria Montesori, medic și pedagog italian a rămas în istorie printr-o metodă specială de educare a copiilor.
Ea a reușit să-și grupeze ideile într-o adevărată metodă educațională după ce a lucrat cu copiii de 1-5 ani care prezentau deficiențe mentale.
Cum a reușit una dintre primele femei medic de succes din Italia să devină atât de influentă în științele educației?
Printr-o filozofie avansată pentru vremurile acelea, potrivit căreia nu-i educăm pe copiii noștri pentru ziua de azi, care nu va mai exista în viitor, ci-i educăm pentru o lume care va fi complet schimbată, sistemul Montessori afirmă că cea mai importantă calitate care trebuie cultivată este adaptarea.
Cum aplici metoda Montesssori cu copilul tău
Stilul educativ Montessori înseamnă pe scurt să înveți copilul să gândească singur și să acționeze independent dar și responsabil, într-o manieră de tipul ”ajută-mă să pot singur”. Această remarcabilă femeie consideră că fiecare copil trebuie lăsat să învețe ceea ce îi place și-și dorește într-un ritm propriu, din plăcerea de a învăța și de a descoperi spontan lumea din jur, și nu din constrângere.
Ea este de părere că nu trebuie să-i oferi copilului soluții de-a gata, ci să-i lași libertatea de a-și căuta singur soluții la problemele sale. În acest mod părintele își încurajează copilul să fie pregătit pentru învățarea continuă și să-și folosească tot potențialul creativ de care dispune într-o manieră proprie.
Tot ce are de făcut părintele și pedagogul atunci când aplică metoda Montessori este să realizeze un mediu adecvat, să înțeleagă faptul că pentru copil mișcarea este esențială și este parte a procesului de învățare, să-l ajute să inițieze rutine, să-i arate încurajare și respect și să fie el însuși un exemplu.
Articol scris de Ioana Odobeșteanu