”Aceasta este opinia profesională a dr. Mihai Ciochinaru, șeful departamentului de oncologie de la Clinica Medicală Neolife. Este drept, domnia–sa plasează acest succes până la sfârșitul acestui secol și îndeamnă la autosupraveghere activă și la un stil de viață care să excludă un cancer netratabil.
Vă prezentăm în cele ce urmează un amplu interviu cu doctorul Mihai Ciochinaru, despre cancer, stilul de viață ce trebuie adoptat pentru evitarea acestei boli, dar și despre multe alte învățături utile atât pentru cei care doresc să evite boala, cât și pentru pacienții aflați deja sub tratament.
- Cancerul este marea realitate medicală a lumii în care trăim. Este doar o experiență de viață pentru cei care se vindecă și trăiesc în continuare vieți lungi și împlinite sau poate fi ultimul stadiu de viață pentru cei care descoperă boala prea târziu pentru a se mai putea face ceva.
Ce credeți, cancerul va fi vreodată vindecat?
Da, cancerul se va vindeca la fel ca multe alte boli grave pentru care în prezent nu exista soluții terapeutice satisfăcătoare, așa cum omul va păși pe lună din nou sau pe Marte, sau va zbura către alte galaxii.
Daca vi se pare că ceea ce am spus are un iz de “science fiction”, gândiți-vă ca nu mai departe de 20 ani au apărut sisteme de comunicații la distanță, incredibil de conceput de către oamenii începutului de secol douăzeci: telefonul mobil cu toate facilitățile lui, internetul, rețelele de socializare, etc. De altfel, eforturile cercetătorilor în domeniul oncologiei din ultimii ani și apariția unor terapii moderne care au schimbat deja dramatic prognosticul multor tumori maligne, mă îndreptățesc să cred că până la sfârșitul secolului 21 cancerul va fi o boala curabilă, indiferent de localizare.
- Ce ”relație” aveți cu această boală? Vă sperie? Vă fascinează? Vă provoacă?
Fiind oncolog, este evident ca am “o relație profesională” cu cancerul, prin urmare nu mă sperie pentru că doar ignoranța te face vulnerabil în fața oricărei boli, iar despre cancer există în prezent foarte multe informații care sa ne confere avantajul cunoașterii, chiar dacă nu totale și absolute!
Și da, este fascinant și provocator să fii mereu – împreună cu pacienții pe care îi tratezi – cu un pas înaintea bolii, să nu te surprindă evoluția si complicațiile oricărui tip de cancer, să prevezi ca la un joc de șah aceste complicații și să le tratezi gândindu-te mereu la viitor și utilizând într-un mod inteligent și creativ multiplele arme terapeutice de care dispunem in prezent.
- În fiecare an apar noi studii despre cancer, noi și noi cercetări științifice serioase, noi medicamente. Cu siguranță astăzi știm mai mult despre cancer decât am știut ieri, iar mâine mai multe ca azi. În acest context, spuneți-ne, vă rugăm, ce factori sunt incriminați la ora actuală ca favorizând boala oncologică, indiferent de natura sa?
”Vinovații de serviciu” sunt mereu aceiași: genele pe care le moștenim, stilul de viață nesănătos cu aceleași veșnice obiceiuri nesănătoase – fumatul, consumul de alcool, mâncărurile de tip “fast food””, lipsa igienei fizice si mentale, factorii de mediu – poluarea de orice fel – agenții patogeni, dar și traumele psihice majore și stresul cotidian. La fiecare pacient toți acești factori se asociază cu o pondere mai mare sau mai mică în funcție de localizarea bolii maligne și caracteristicile intrinseci ale respectivei tumori.
- Considerați că stilul de viață pe care-l adoptăm ne poate pune la adăpost de cancer? Daca da, vă rog încercați un decalog simplu pe care ar trebui să-l respectăm pentru o viață fără cancer.
Nu putem modifica genele pe care le-am primit de la ancestorii noștri. Nu putem schimba condițiile de viață decât în mică măsură și doar la nivel individual. Nu putem evita traumele psihice inerente, dar putem alege să nu mai avem “obiceiuri proaste”! Putem alege să nu fumam, să nu consumăm alcool în exces și putem să facem zilnic o formă de exercițiu fizic!
- Este adevărat că ultimele cercetări – din ce în ce mai multe și mai ample – incriminează obezitatea și kilogramele în plus, ca factori predispozanți?
Da, e adevărat, obezitatea reprezintă un factor de risc cert pentru anumite forme de cancer – de sân, uterin, colon, rect, ficat, pancreas, esofag. Aproximativ 40% dintre tipurile de cancer pot fi, într-un fel sau altul legate de obezitate. 14 tipuri de cancer, de la cancerul tiroidian la cancerul de rinichi și ovarian, se asociază cu o greutate corporală mai mare decât cea recomandată.
- Prin urmare, mișcarea regulată și exercițiul fizic indiferent de vârstă, pot crea contextul unei sănătăți optime?
În general, sedentarismul se asociază în mod nefericit obezității și combaterea lui prin exercițiu fizic constant este benefică pentru prevenția unei multitudini de afecțiuni cronice, inclusiv a cancerului.
În acest sens aș dori să fac o precizare pe acest subiect pentru pacientele noastre cu cancer de sân. Studii clinice serioase efectuate pe populații mari de paciente, au demonstrat ca exercițiul fizic constant si menținerea unei greutăți corporale normale scad riscul recurenței de boală. Foarte important de reținut este faptul că o dietă exclusiv vegetariană nu numai că nu aduce beneficii pacientelor cu cancer de sân – dar aduce chiar prejudicii pe termen lung. Din nefericire este plină lumea virtuală de îndemnuri nutriționale oferite de către persoane fără pregătire profesională adecvată. Printre acestea, sfatul ca pacientele cu cancer să nu mai consume nici un fel de proteine animale, ceea ce, așa cum arătam mai sus, poate aduce prejudicii pentru starea de bine a pacientelor oncologice.
- Care sunt tratamentele de care pot beneficia bolnavii oncologici ce se adresează clinicii medicale Neolife?
Clinica Neolife oferă tratamente oncologice pentru toate tipurile de localizări ale bolii maligne într-o abordare multidisciplinară oferită de către compartimentul de Oncologie Medicală în care se efectuează ședințele de chimioterapie, imunoterapie, terapii hormonale sau cu alți agenți specifici, atât pentru cancerele solide cât și pentru hemopatiile maligne, terapii din ce în ce mai personalizate grație metodelor de diagnostic genetic și molecular ce ne sunt accesibile în acest moment.
Pentru pacienții la care indicația, conform algoritmului de tratament este radioterapia, Clinica Neolife dispune de principalele metode și sisteme de radioterapie moderne: radioterapie externă (conformațională, IMRT, gamma-knife), brahiterapie.
- Care este rolul echipei medicale multidisciplinare care activează la Neolife?
Echipa multidisciplinară care funcționează în clinica noastră este o structura funcțională în care se discută și se adoptă soluțiile terapeutice pentru fiecare pacient în parte. Împreună realizăm consensul tratamentului specific fiecăruia și, în baza ghidurilor de oncologie și radioterapie, se ierarhizează și se particularizează tratamentul respectiv cu toate metodele terapeutice existente la dispoziție.
Din păcate, este mai greu sa repari o decizie terapeutică decisă și aplicată în altă unitate medicală. Mă refer la cazurile care vin în clinica noastră după un “periplu “chirurgical oncologic mai puțin adecvat sau după un tratament oncologic medical incomplet sau inadecvat particularităților biologice ale tumorii. Dar chiar și în aceste situații, rolul echipei multidisciplinare este să găsească soluții acceptabile și utile pacientului. Și să nu uităm faptul că deși nu suntem un centru care să dispună și de servicii de chirurgie oncologică, grație colaborării noastre cu specialiști de valoare în chirurgia oncologică putem obține un act chirurgical de bună calitate pentru pacienții care cer suportul nostru.
- Zilnic vedeți cazuri și situații tulburătoare, povești de viață care creează o altă dimensiune asupra bolii decât avem noi, cei care nu suntem afectați. Cum se văd lucrurile din postura de medic oncolog?
Experiența malignă a fiecărui pacient este dramatică și tulburătoare, cu particularități legate de felul extrem de diferit în care oamenii se raportează la boală, în general, și la cancer, în special. Sigur ca stadiul bolii, localizarea acesteia și terapiile conforme aduc o alta notă de individualizare experienței maligne a pacientului.
Fiecare dintre pacienții pe care i-am tratat sau îi tratez ar avea o poveste care merită să fie spusă și sunt deja câteva mii de pacienți care i-am îngrijit în cei aproape 30 ani de când tratez fie tumori solide, fie hemopatii maligne.
Ceea ce mi s-a părut într-adevăr tulburător este că am tratat membri ai aceleiași familii fie în același timp, fie la ani de zile distanță, iar încrederea cu care te investesc acești oameni este chiar motorul care mă face să merg mai departe!
Chiar dacă nu ne putem salva încă toți pacienții, putem să-i ajutăm să parcurgă mai ușor aceasta experiență oncologică în toate aspectele ei, medicale, afective și chiar sociale.
- În 2010 ați contribuit la realizarea “Ghidului pacientului oncologic”, o broșură care a fost distribuită gratuit la vremea respectivă. Acest fapt a adus un mare beneficiu bolnavului și familiei sale pentru că se adresa tuturor celor care au trecut sau trec prin experienţa diagnosticului şi tratamentului unei afecţiuni maligne.
Știu că tirajul de peste 10.000 de exemplare s-a epuizat rapid. Din păcate numărul bolnavilor de cancer crește de la an la an, iar cei care sunt proaspăt diagnosticați au și ei mare nevoie de informațiile atât de bine structurate și organizate pe care le găseau în această lucrare. Cum poate fi accesată de către doritori? Unde poate fi găsită la acest moment?
Deși există multe alte lucrări care se adresează bolnavilor de cancer în încercarea de a le oferi informații utile, acest ghid este încă, după șapte ani de la publicarea lui, cel mai accesat material de către pacienții din Romania. Toate cele zece mii de exemplare au fost distribuite gratuit prin asociațiile de pacienți, iar acum ghidul se poate accesa on-line. Împreună cu colegii cu care am realizat această lucrare ne gândim la o noua ediție care să cuprindă noutățile aduse de cercetările ultimilor ani privind algoritmul de diagnostic și tratament al cancerului.
- Ca medic oncolog considerați că pacientul dvs. ar trebui să contribuie activ la lupta împotriva bolii? Dacă da, ce tip de atitudine preferați sau ce tip de atitudine este potrivită pentru ca pacientul să intre în procesul de tratare/vindecare?
Da, cred ca pacientul trebuie să ia parte la deciziile terapeutice cu condiția unei riguroase și corecte informări din partea echipei medicale. Pacientul trebuie să se responsabilizeze cu tratamentul și sa fie solidar cu echipa care-l îngrijește, altfel lucrurile nu funcționează!
- Din momentul în care este diagnosticat cu cancer, pacientul va căuta pe internet tot ceea ce este relevant despre boala lui. Va fi tentat să apeleze la tratamente alternative, mai mult sau mai puțin naturiste, la diverse metode de vindecare, va avea el însuși idei cu privire la modul în care ar trebui să se trateze. Cum apreciați o asemenea poziție?
Este foarte bine să tratăm un pacient informat și este rolul echipei medicale să convingă pacientul și să-l ghideze către surse de informare științifice, corecte și utile pe care le poate accesa.
În același timp atrag atenția că există și o mulțime de capcane, mai ales in lumea virtuală, unde orice vraci modern deține cheia ”vindecării” cancerului și diseminează diverse teorii ale conspirației de tipul: ”leacul cancerului există, dar marile companii farmaceutice și personajele oculte care conduc lumea se opun distribuirii lui pentru muritorii de rând…“ Noi cei care tratam cancerul cu armele științei și ale raționamentului medical știm că lucrurile nu stau așa!
Pentru ca dacă ar fi, i-am mai avea si acum printre noi pe Luciano Pavarotti, Steve Jobs, și câte alte genii ale planetei…”
Pe dr. Mihai Ciochinaru, îl poți întâlni în cadrul Clinicii Medicale Neolife București de pe strada Ficusului, nr. 40 departamentul de Oncologie. Programează o întâlnire pentru verificarea stării tale de sănătate.
Interviu realizat de Adriana Caranfil