Menopauza este naturală?
La această întrebare ne răspunde inginer chimist Ștefan Manea, preocupat de ani buni de tratamentul natural și eficient al bolilor induse de înaintarea în vârstă:
’’Cu cât speranța de viață a oamenilor crește, ceea ce este un lucru foarte bun, cu atât crește incidența osteoporozei una dintre marile probleme mondiale de sănătate prin costurile pe care le presupune – spune acesta.
Pierderea fiziologică de os începe în jurul vârstei de 50 de ani, iar la 80 de ani mai ai doar aproximativ o jumătate din cantitatea de os avută la vârsta de 30-35 de ani – continuă acesta explicațiile – din cauză că organismul persoanelor în vârstă metabolizează diferit vitamina D.
Menopauza, fie ea naturală fie chirurgicală, este la rândul ei un catalizator al pierderilor osoase, din cauză ca femeia are o cantitate deficientă de estrogeni, dar și din cauza scăderii capacității de absorbție digestivă a calciului. Acest lucru este fiziologic normal din cauza statusului hormonal al persoanei aflate în acest moment al vieții sale’’, ne explică Ștefan Manea.
Radiografia osoasă este primul gest medical în explorarea acestei afecțiuni deși este destul de relativ, în timp ce tehnica ce folosește razele X – DEXA – permite o mai corectă apreciere a densității coloanei vertebrale, a femurului, a scheletului integral. Aceasta din urmă este o metodă preferată de investigare deoarece oferă o înaltă acuratețe, se face rapid și în condiții de iradiere foarte reduse.
Cum tratăm natural osteoporoza?
La această întrebare ne răspunde inginer chimist Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice, care ne vorbește despre câteva suplimente alimentare extrem de eficiente, mândria diviziei de cercetare de la HOFIGAL:
‘’Tratamentul medicamentos al osteoporozei vizează îmbunătățirea metabolismului osului. Pe lângă acesta este absolut necesar un tratament complementar natural, pe care îl recomand tuturor persoanelor care doresc să-și imbunătățească calitatea vieții. În cele ce urmează voi recomanda câteva produse:
Uleiul de cătină care are un conținut ridicat de beta-caroteni și săruri de calciu și magneziu are rolul de a încetini procesul de îmbătrânire;
Spirulina cu un remarcabil rol antinflamator și cu un conținut ridicat de pigmenți clorofilieni care confer celuleor capcaitatea de a-și păstra elasticitatea și puterea membranară de transfer energetic;
Uleiul de pește foarte eficient în încetinirea proceselor de senescență;
Tinctura de coada calului are prin sărurile sale de magneziu, potasiu și calciu are un efect antiinflamator la nivel osteoarticular.’’
Doctor Ramona Wiesz medic specialist în medicină de familie atrage de asemenea atenția femeilor aflate la menopauză că expunera la soare este absolut necesară, desigur cu precauțiile cunoscute, deoarece ‘’ajută la formarea vitaminei D în organism, vitamină investită cu capacitatea de a crește absorbția de calciu din intestine. Exercițiul fizic ajută la menținerea densității osoase și întărește sistemul muscular și scade riscul căderilor.’’
Articol scris de Adriana Caranfil