Soacră-mea ar fi spus:
” V-ați ajuns, nu mai știți unde e coada vacii!”
Cam așa e!
Mâncăm toate porcăriile conservate și cu afânători, vrem totul mai moale sau mai crocant, mai dulce sau mai sărat și plătim cu bani grei propria îmbolnăvire.
Asta în timp ce alimentele cele mai sănătoase zac pe terenuri abandonate pentru că nimeni nu se mai ostenește nici măcar să spele o salată verde de pământ.
Odată, napul era mâncarea săracului. Se consuma tot, rădăcină și frunze. Apoi napul a început să fie uitat, disprețuit, să fie dat ca hrană animalelor.
În Italia și alte țări mediteraneene se consumă însă foarte multe frunze de nap, dieta alimentară a acestor țări e faimoasă și pentru cantitatea și varietatea verdețurilor.
Practic, tot ceea ce este comestibil se găsește în farfurii, inclusiv ierburi de câmp.
La ce sunt bune frunzele de nap?
Conțin multe minerale, în special calciu, fier și fosfor, dar au și vitamine importante, în special A, B2 și C. Pentru a asimila mai bine toate aceste daruri, se recomandă ca frunzele să fie fierte puțin, scurse și condimentate cu zeamă de lămâie.
Unii folosesc și altă tehnică, spală frunzele, le rup cu mâna și le pun direct în tigaie, cu puțin ulei de măsline, la foc mic. Frunzele se înmoaie treptat, mai ales dacă puneți un capac deasupra, în felul ăsta nu se pierd mineralele și vitaminele.
Frunzele de nap conțin acid folic, asta înseamnă că sunt indicate viitoarelor mame, au proprietăți antioxidante și ajută la curășarea și dezintoxicarea organismului. Utile în caz de anemie și astenie, reușesc să restabilească echilibrul organismului la ieșirea din iarnă.
Cum se pot găti frunzele de nap?
Pot să reprezinte o garnitură alături de carne sau brânzeturi și ouă.
Dar se pot consuma și cu paste, săltate în tigaie cu un cățel de usturoi și adăugate peste faimoasele orecchiete.
Se pot pregăti tarte sărate cu umplutură de frunze de nap și cârnați proaspeți: se fărâmițează carnea condimentată în puțin ulei, se amestecă repede astfel încât să se usuce și să se frigă rapid, apoi se adaugă frunzele de nap fierte în prealabil și mărunțite, se lasă să prindă gust, se adaugă piper și bucățele de ardei iute, apoi se așază umplutura între două discuri de aluat de pâine.
Articol scris de Iuliana Zamfir