Andaluzia, destinaţie de vacanţă scânteietoare

Banner Film Experience

turism-andaluziaCe recomandări de vacanţă ne faci…? Primesc întrebarea frecvent. Încerc aceeaşi stinghereală cu a bucătarului profesionist interpelat de profan. Cum să alegi din mulţimea de „rețete”, ceva cu care nu dai greş? Oricum, nu poţi recomada decât ceea ce ai văzut personal, ce te-a cucerit, ce cunoşti deja. Pe de altă parte, mai sunt şi aşteptările călătorului. Atât de diferite, precum oamenii înşişi.

Şi, totuşi, cu Andaluzia nu ai cum să dai greş. De o frumuseţe maiestuoasă, această splendidă parte a sudului Spaniei, m-a încărcat şi copleşit cu informaţie vizuală, dar mai ales cu un sentiment particular greu de exprimat. Similară cu flamenco-ul şi corrida, de o abundenţă culturală aproape unică, Andaluzia are o frumuseţe răvăşitoare, distinctă, memorabilă.

Andaluzia este o destinaţie de cunoaştere. Îmbinarea curentelor artistice/filosofice/culturale creştine, cu cele musulmane, produsă mai cu seamă între secolele al XII-XVI au dat naştere unui mix cultural şi arhitectural specific,absolut unic, foarte distinct spaniol.

Andaluzia este o destinaţie estivală prin excelenţă! Pentru cei ce adoră plaja, există Costa del Sol. 500 de km pătraţi de plajă înşiraţi de-a lungul unui litoral de 1000 de km, între Huelva şi Almeria sunt răsfăţaţi permanent de un soare galben alburiu, care te subjugă definitiv.

Staţiunile de pe Costa del Sol, preferate de starurile internaţionale, se înşiră ca mărgele pe aţă. Zona este celebră şi căutată şi pentru sporturi nautice windsurf, scufundări, schi nautic, navigaţie etc.

Gastronomia mediteraneană, cu accente locale, contribuie semnificativ la seducerea călătorului. În Andaluzia orice băutură ai comanda, vine însoţită de un „tapas”, de fapt o mini-gustare, pretext pentru spanioli de a socializa, de a povesti şi de a se bucura de companie. Fructele de mare folosite din abundenţă sunt practic nelipsite din orice meniu. Spania fără paella este ca mireasă fără zestre! Paella este o mâncare de orez cu fructe de mare, a cărei preparare necesită dedicare şi pricepere. Nelipsit este şi jamonul, în fapt carne de proc lăsată la fezandat îndelung şi servită în felii extrem de subţiri, aproape transparente.

Specificul local se completează cu celebra băutură Sangria. Se prepară din vin (roşu de preferinţa, „sangre” însemnând sânge), dar poate fi întâlnită şi sangria pe bază de vin alb. Se foloseşte de preferinţă vinul sec, ieftin, cu aciditate ridicată. În el se pun felii de portocale, lime, mere, pere, pepeni, ananas, struguri, mango sau orice altceva îţi este dictat de propria imaginaţie. Servită rece ca gheaţa, într-o carafă prin care fructele-ţi zâmbesc, sangria completează fericit plăcerea cotidiană a mâncatului. Interesante mi s-au părut şi vinetele în sos de miere, o specialitate locală şi desigur gazpacho, o supă-aperitiv făcută în stil raw din roşii, castraveţi, ardei, ulei de măsline şi puţin usturoi. Servită rece, această mâncare este un dar al lui Dumnezeu, în orice zi în care termomentul indică nepăsător temperaturi insuportabile.

Prezentul articol, deschide seria articolelor dedicate câtorva dintre splendidele oraşe ale Andaluziei, ale Spaniei şi ale lumii despre care citiți aici, pe site-ul AQUI AHORA (faceți click pe titlu).

Rămâneţi cu bine până data viitoare şi nu va refuzaţi niciodată plăcerea şi bucuria de a călători!

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

12 Responses

 1. Tudorache Ionica Liliana says:

  In Andaluzia ,mancam produse traditionale, admiram peisajele minunate,ne bucuram de vacanta!

 2. kamy kamytza says:

  Andaluzia, un surâs al luminii şi al mângâierilor mării .

 3. Goleanu Anisoara says:

  Statiunile de pe Costa del Sol atrag turistii prin clima placuta,prin frumusetea locurilor si prin preparatele traditionale din zona.Preparam si noi o paella,un gazpacho, un tapas si bem o sangria dar ,nu au gustul de acolo.Sporturile nautice sunt si ele o atractie turistica si contribuie mult la hotararea turistilor de a alege Costa del Sol ca destinatie turistica. Bani sa avem, Andaluzia ne asteapta!Si are cu ce!

 4. Aghinitei Maria says:

  Andaluzia, ce nume frumos ! Spania este o destinatie speciala, cu locuri superbe si pline de farmec. Corida si flamenc-ul sunt specifice Spaniei, gastronomia este f. renumita este o minunatie pe care oricine ar dori sa o savureze .
  Staţiunile de pe Costa del Sol, sunt preferate şi pentru sporturi nautice windsurf, scufundări, schi nautic, navigaţie.
  Vacanta placuta cei ce vor ( si pot)!

 5. Agache Lucica says:

  Andaluzia este o destinatie de vacanta scanteietoare.Statiunile de pe Coasta de Sol sunt destinatiile preferate ale starurilor.Zona este celebra si cautata pentru sporturi nautice Windsurf,scufundari,schi nautic,navigatie.
  Este o destinatie de cunoastere,o destinatie estivala prin ezcelenta. Placerea si bucuria de a calatori este o placere pentru fiecare.Cui nu i-ar placea sa viziteze asemenea locuri minunate.

 6. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  Un loc superb. Mi-as dori sa pot vizita macar o mica parte din toate locurile minunate despre care scrieti.

 7. Aghinitei Maria says:

  Locuri frumoase si mai ales cu faima gastronomica! Cui nu i-ar place sa viziteze asemenea locuri!

 8. Lamiita Durac says:

  Cand citesc despre atatea locuri minunate din lume , am un usor sentiment de tristete ptr ca la noi se face prea putin pentru a fi cunoscuti . Avem atatea locuri minunate in tara …. si prea putin sunt cunoscute iar la acest nivel nu stiu daca este vreunul.

 9. spuma says:

  calatoresc prin dv

 10. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  Ce-ar putea fi mai minunat decat combinatia dintre fructe de mare, jamon, Costa del sol si accentele musulmane presarate printre cele crestine?

  • adriana.caranfil says:

   Claudia, cata dreptate ai…Andaluzia ramane pentru mine o destinatie de suflet si de cunoastere, de top. O recomand indragostitilor de travel, fara ezitare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 19 =