Îți plac insectele prăjite? Sau lăcustele crocante?
Larvele de albine, greieri săltaţi în tigaie şi alte asemenea bunătăţi sunt trecutul şi viitorul alimentaţiei omenirii.
Insectele, pe meniul multor restaurante din lumea întreagă
Deja în multe restaurante ale lumii se pot consuma fără probleme alături de verdeţuri sau cartofi, alţii le preferă cu ciocolată sau brânză dulce. Că ne place ideea sau nu, trebuie să ne obişnuim cu ea, ca alternativă la carne sau la peşte.
Încă se fac probe, se testează reţete şi gusturi, dar viitorul e mai aproape decât credem.
Să nu uităm că în antichitate erau consumate cu plăcere, Aristotel, de pildă, scria despre plăcerile gustative în faţa unei farfurioare cu lăcuste prăjite.
De unde dezgustul nostru față de insecte?
Dezgustul nostru a apărut odată cu intensificarea agriculturii, în momentul în care insectele au început să fie considerate dăunătoare, dispreţuite pentru faptul că rodeau din plantele cultivate.
Dar în mai bine de 100 de ţări ale lumii, în America Latină, Africa, Asia şi Australia, insectele au continuat să fie sursă de alimentaţie. Se găsesc pe tarabele din pieţele acestor lumi, se vând la cornet aşa cum la noi se pot vinde cartofii prăjiţi. Se pot condimenta cu sosuri şi maioneze sau ronţăi, delicat, în timp ce urmăreşti un film.
Unii spun că cele mai bune sunt lăcustele fripte, cu lămâie şi usturoi, greierii ar semăna la gust cu floricelele de porumb.
Se estimează că în 2030 populaţia Terrei va ajunge la 9 miliarde de locuitori, de aceea insectele sunt o soluţie viabilă pentru hrană.
Calităţile nutritive?
Au 80% proteine faţă de circa 20% cât are carnea de pui sau de viţel. Conţin mult fier, sunt bogate în vitamine şi minerale, în aminoacizi şi grăsimi sănătoase.
Iată de ce s-au deschis deja în Europa mici ferme de creştere a insectelor. Din fericire, ocupă puţin spaţiu, necesită puţină apă şi deşeurile toxice sunt minime.
În timp ce noi ne gândim dacă le vom putea mânca, alţii deja le produc şi le vând restaurantelor de lux.
Pentru că acesta e viitorul, că ne place sau nu.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Sursa foto: gettyimages