Asociația Neolife: alături de tine, împotriva cancerului

Banner Film Experience

centrul-medical-neolifeÎn România, anual sunt descoperiți peste 78.000 de pacienți oncologici, dintre care 45.000 pierd această luptă. Cancerul a devenit o problemă majoră de sănătate publică, și s-a instalat pe locul doi după bolile cardiovasculare. Având în vedere evoluția fulminantă a acestei maladii ne așteptăm ca în următorii ani să fie pe locul 1 de mortalitate în țara noastră! a afirmat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, la evenimentul organizat de către ”Asociația Neolife-alături de tine”, în 22 martie 2016.

Manifestarea a reușit să pună laolaltă persoane de decizie din domeniul sănătății – Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Comisia pentru Sănătate din Senat, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate – medici specialiști oncologi, cardiologi, medici de familie, psihiatri, psihologi, neurochirurgi, presă de specialitate, organizații de femei, asociații și federații ale pacienților oncologici și nu numai.

Prilejul a fost folosit pentru a se lansa o invitație către toate instituțiile naționale, diferitele sectoare implicate și societatea civilă, de aderare la un pact interinstituțional pentru abordarea multidisciplinară în cancer.

De ce cancerul trebuie abordat multidisciplinarde-ce-neolife

Răspunsul la această întrebare a fost tema căreia organizatorii i-au consacrat una dintre cele mai importante conferințe de specialitate din 2016. Aceștia doresc conștientizarea întregii opinii publice și a factorilor implicați în această problemă de sănătate, cu privire la faptul că cele mai bune rezultate în lupta împotriva cancerului se obțin doar prin munca în echipă.

”A trecut vremea când bolnavul de cancer era față în față cu oncologul și atât. Astăzi, respectarea protocoalelor internaționale și a standardelor impun ca o întreagă echipă de specialiști, din care nu lipsește psihoterapeutul, chirurgul, specialistul în radioterapie, nutriționistul, etc,” să găsească împreună cea mai bună soluție pentru pacientul oncologic – au arătat vorbitorii.

”Abordarea multidisciplinară este o responsabilitate colectivă, o problemă care nu poate fi rezolvată decât dacă instituțiile statului investite cu autoritate decid să coopereze. A pune toți factorii implicați laolaltă nu mai poate fi o vorbă goală, ci trebuie să devină noua realitate în lupta cu această patologie” – au subliniat participanții.

Diagnosticul precoce poate salva vieți!

Dr. Cristina Berteanu, președintele ”Asociației Neolife-alături de tine” și dr. Claudiu Tronciu, au subliniat cât de important este să se transmită mesaje corecte către populație:

”Este foarte importantă cunoașterea afecțiunilor oncologice, prevenția, punerea unui diagnostic precoce și creșterea gradului de informare a populației cu privire la adoptarea unui stil de viață sănătos, pentru eliminarea cauzelor biologice, psihogene și exogene care contribuie la dezvoltarea acestei boli – au punctat aceștia.

Lipsa de informare e crucială, iar lipsa de educație sanitară, în general, se adaugă factorilor de risc deja existenți. Pacienții se prezintă la spital în stare avansată de boală – situație întâlnită mai ales în zonele defavorizate – când șansele de supraviețuire pot scădea până spre zero!”

Scopul pactului interinstituțional pentru abordarea multidisciplinară în lupta cu cancerul

Pactul are ca scop asigurarea dreptului pacienților la tratamente inovatoare, la asistență medicală și psihologică, iar instituțiile semnatare își asumă rolul de a acționa până la capăt în această privință. Se vor pregăti recomandări și planuri de acțiune adecvate, iar rezultatele vor fi evidențiate cu regularitate atât prin intermediul mass-mediei cât și al conferințelor de profil.

Articol scris de Adriana Caranfil

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. FETIC BIANCA says:

    Lipsa de informare si lipsa de educație sanitară mereu au post marea problema in sistemul sanitar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen + nineteen =