Ce-are ceapa roșie și n-are cea albă?

Banner Film Experience


Aqui Ahora - ceapa rosie ceapa albaOrice ceapă este bună, dar cea mai bună pentru sănătate este cea roșie!

De când omenirea se confruntă cu epidemia de cancer din ultimele decenii, s-au făcut nenumărate studii cu privire la alimentele care, dacă ar fi consumate frecvent,  ar  reuși să mențină sistemul imunitar într-o formă suficient de bună încât să respingă sau să tempereze agresiunea oricărui virus, boală sau parazit – spune cercetător Ștefan Manea.

Dar ce legătură este între ceapa roșie și cancer? – sunt întrebată retoric.

Nu știu să răspund așa că interlocutorul meu completează:

Ei bine, ceapa roșie are un pigment natural numit antocianină  care se mai găsește și în afine, în varză roșie sau coacăze. Această substanță se ia ’’la trântă’’ cu radicalii liberi și nu doar cu aceștia, ci și cu inflamațiile, virușii și bacteriile. Are o acțiune anticancerigenă pusă în evidență de cele mai recente studii și este antiageing, cu condiția să fie consumată frecvent.

Ceea ce este interesant din punct de vedere chimic este faptul că aceste fitochimicale sunt complet lipsite de toxicitate și nu produc modificări genetice.

Ceapa roșie are o mare putere de ardere a grăsimilor, mai mare decât ceapa albă, si de aceea o recomand în primul rând atunci când mâncați slănină cu ceapă – argumentează Ștefan Manea .

Toată lumea poate consuma ceapă pentru a profita de efectele sale?

Ne răspunde Anca Daniela Raiciu, specialist în fitoterapie și doctor în științe farmaceutice:

Toată lumea indiferent de vârstă! Dați copiilor ceapă și adăugați-o în toate tipurile de salate. Treziți-le gustul pentru alimente naturale și sănătoase, încă de la cea mai fragedă vârstă.

Totuși există și excepții. Din păcate acest extraordinar aliment, ca și usturoiul, declanșează o serie de reacții la persoanele care nu digeră un anume tip de zaharide fermentate si polioli sau suferă de reflux gastric și esofagian.

Acestea trebuie să o evite și să găsească alte variante de consum, mai blânde – suplimente alimentare – de exemplu, pentru a profita de efectele sale pentru sănătate! 

Articol scris de Adriana Caranfil / Sursa foto: Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. (puiu) barbalata mirela says:

    Este foarte buna ceapa dar cine are probleme trebuie sa o consume moderat. Mie nu imi face bine ceapa in cantitate mare sau cruda decat daca este in salate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 2 =