Când eram mică, părinţii îmi spuneau mereu că fructele se mănâncă cu coajă, că vitaminele se găsesc chiar acolo, în stratul imediat dedesubt, că e un păcat să arunci chiar ce-i mai bun.
Atât că acele fructe, în marea lor majoritate, erau din grădina noastră, nu erau stropite.
Merele, perele, gutuile, caisele şi prunele, toate atârnau de ramuri şi se coceau frumos la soare, în mod natural, adică ceea ce numim azi “bio”.
Fructele cumpărate din comerţ sunt obţinute în urma unei agriculturi intensive care are ca scop un profit cât mai mare, o producţie cât mai importantă şi mai rezistentă la dăunători.
Tocmai de aceea se folosesc pesticide şi insecticide periculoase, multe fructe par de ceară când le cumpărăm, atât de de multe chimicale au acumulat.
Coaja fructelor este acea parte mai expusă razelor de soare dar şi oricăror compuşi din aer, în anumite cazuri pesticidele reuşesc să penetreze coaja şi să ajungă în stratul imediat inferior.
În cazul în care vă puteţi asigura că fructele sunt biologice, iată ce comori ascund aceste coji:
- coaja de măr – conţine acid ursolic, important pentru sănătatea muşchilor. Are proprietăţi antiinflamatoare, conţine pectină şi fibre utile contra constipaţiei
- coaja de pară – conţine cea mai mare parte de vitamina C chiar în coajă. Pe de altă parte, fibrele solubile din coajă combat constipaţia şi au efect împotriva cancerului de colon
- cojiţele de struguri – conţin, împreună cu seminţele, cei mai mulţi flavonoizi şi faimosul resveratrol, protejează vasele de sânge şi asigură o bună funcţionare a inimii, sunt părţi antioxidante ale fructului
- coaja de citrice (portocale, lămâi) – sunt antioxidante, conţin vitamina C, sunt depurative, diuretice, laxative. Se pot consuma adăugate în prăjituri sau fierte, infuzia de coji de portocală este plăcută la gust şi aduce beneficii sănătăţii. În zona mediteraneană se pregătesc salate de portocale, fructele se taie mărunt, cubuleţe, cu tot cu coajă, se condimentează cu sare şi ulei.
- coaja de ananas poate fi fiartă, se prepară o infuzie care e depurativă şi ajută digestia
După cum vedeţi, cojile nu sunt deloc de aruncat.
Se pot consuma odată cu fructul sau se pot pregăti infuzii şi dulciuri.
Singura condiţie e ca fructele să fie biologice.
Articol scris de Iuliana Zamfir